CzechTek, vajíčka na Paroubka. A teď chce „zadredovaná generace“ do vlády

30.07.2021 12:08 | Glosa

Před šestnácti lety, v noci z 29. na 30. července, probíhal na louce vedle dálnice D5 poblíž Mlýnce na Tachovsku asi nejznámější CzechTek. Nejznámější proto, že kvůli němu létala vajíčka na tehdejšího premiéra za ČSSD Jiřího Paroubka. Teď se zdá, že by se lidé, které policie v roce 2005 rozháněla, mohli ocitnout na Paroubkově místě a mohli by řídit Česko.

CzechTek, vajíčka na Paroubka. A teď chce „zadredovaná generace“ do vlády
Foto: Screen FTV Prima
Popisek: Ivan Bartoš v Partii TV Prima

V roce 2005 proběhl asi dodnes nejznámější CzechTek. Nejznámější se tato hudební akce však nestala kvůli tomu, co se na akci hrálo, ani kvůli tomu, že by se akce zúčastnilo obrovské množství lidí, bylo jich tehdy jen 5 tisíc, což bylo méně než obvykle, ale kvůli policejnímu zásahu, který nařídil tehdejší policejní prezident Ladislav Husák. Asi tisíc těžkooděnců s pomocí vodních děl akci rozehnalo. CzechTek se konal na pozemku majitele, který s akcí souhlasil, ale strážci zákona tehdy CzechTek rozehnali s tím, že musí ochránit práva majitelů okolních pozemků. Tehdejší předseda vlády Paroubek se tehdy postavil na jejich stranu. Senát, či tehdejší prezident Václav Klaus, naproti tomu zásah kritizovali jako příliš přísný.

Na podporu účastníků akce se konaly různé protestní akce v Praze, v Brně i v Ostravě a na tehdejšího premiéra Jiřího Paroubka dokonce létala vajíčka.

Dlouholetý lídr Pirátů Ivan Bartoš a kandidát koalice Pirátů a STAN na premiéra Ivan Bartoš na tomto CzechTeku byl a v roce 2015 v Lidových novinách na akci zavzpomínal.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

„Řeknu jedno. Přijeli jsme na místo a policisti už se srocovali. Začali jsme stavět bedny a vedle nás stáli Britové se svou aparaturou, ale nestavěli nic. Nechápal jsem, proč furt nestaví, a oni - zkušení - že dostaneme na hubu. A já jsem jim říkal: ‚Hele, buď v pohodě kámo, tady jsi v Česku, nic se ti nestane‘. A oni, že ne ne. A měli pravdu. Jakmile přišli policajti, sbalili se a zmizeli. Zatímco mi přišli o jedno auto a dostali na budku,“ popsal svou zkušenost z roku 2005.

Po podzimních volbách do Sněmovny se možná stane premiérem a usedne do křesla, ve kterém v roce 2005 dlel Jiří Paroubek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…