Dalík může vyváznout s podmínkou, upozorňuje odborník

11.10.2012 8:20

Lobbista Marek Dalík může po rozhodnutí soudu prožít pár let ve vězení, ale je dobré mít na zřeteli i možnost, že bude shledán nevinným, nebo bude shledán vinným, ale dostane pouze podmínku. Na tuto možnost upozorňuje v rozhovoru pro středeční Lidové noviny proděkan Právnické fakulty v Olomouci Filip Ščerba.

Dalík může vyváznout s podmínkou, upozorňuje odborník
Foto: hns
Popisek: Marek Dalík figuruje v kauze Pandur

V úterý soud rozhodl o tom, že není důvod k tomu, aby byla na Marka Dalíka uvalena vazba, a média začala spekulovat o tom, zda a případně jak brzy opustí Česko. Existuje ale také možnost, že neprchne, řádně se dostaví k soudu a skončí toliko s podmínečným odsouzením. Je to pouze teoretická možnost, ale je třeba ji vést v patrnosti, na což upozorňuje i proděkan Právnické fakulty v Olomouci Filip Ščerba.

Soud by musel být velmi shovívavý

"I v případě takového trestného činu přichází v úvahu institut mimořádného snížení trestu. Zvlášť pokud čin zůstal ve stadiu pokusu, může k tomu soud přihlédnout a uložit trest pod dolní hranici pět let. A pokud by trest nepřesáhl tři roky, je možné jej podmínečně odložit. Pak by výsledkem byla jen podmínka," vysvětluje Ščerba.

Zdůrazňuje však, že pro podmínečné odsouzení musí být splněny všechny jmenované podmínky zároveň. Za podvod přitom hrozí trest odnětí svobody od pěti do deseti let, takže by soud musel být velmi shovívavý, kdyby shledal Dalíka vinným a zároveň by uložil trest nepřesahující tři léta.  

V neprospěch Dalíka hraje fakt, že se v kauze hovoří o úplatku půl miliardy korun, což je značná částka. Soud navíc může dospět k názoru, že čin nebyl dokonán z nějakých objektivních příčin a ne z pocitu případné viny tížící pachatele a pak by ani nedokonání činu Dalíkovi nepomohlo.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…