Dalík na scénu. Už to houstne. Babiš otevře portmonku a Piráti se vrátí z oceánu na rybníček. Zachytili jsme další strategický tah premiéra

09.10.2020 6:22

Ta situace není ničím nová. Alespoň ne pro stratégy politického zákulisí. Pro voliče a běžné konzumenty politického dění však jde o zcela nový přístup k volbám. Pro pochopení toho, čeho může premiér Babiš dosáhnout, se budeme muset vrátit o deset let nazpět. A vytáhnout na pomyslnou scénu nejen Jiřího Paroubka, Mirka Topolánka nebo Miloše Zemana, ale především Miroslava Šloufa s Markem Dalíkem.

Dalík na scénu. Už to houstne. Babiš otevře portmonku a Piráti se vrátí z oceánu na rybníček. Zachytili jsme další strategický tah premiéra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Dalík u soudu

Anketa

Podporujete Andreje Babiše? (Ptáme se od 8.10.2020)

67%
33%
hlasovalo: 42480 lidí
Každý premiér se zpravidla obklopuje velmi úzkým týmem. V něm má každý svou práci: jeden se zaměřuje na lobbing, druhý na právní věci, třetí na vztahy s ostatními politickými subjekty a jiný je expert na takzvanou negativní kampaň. V případě Mirka Topolánka se řada z těchto funkcí scvrkla do rukou Marka Dalíka. Ani ČSSD nezaostávala. Na většinu zmíněných profesí u sociálních demokratů stačil Jaroslav Tvrdík. U něj se počítalo nejen s abnormální pracovitostí, ale také se schopností zvládnout téměř vše. Jenže aby toho nebylo málo, rozdělená moc mezi ODS a ČSSD začala oběma partajím vadit. A tak přišlo, co přijít muselo.

Došlo ke strategické dohodě, jejíž obětí se měla stát Paroubkova sociální demokracie. Byl to okamžik, kdy na pódium vstoupil Miroslav Šlouf s esem v rukávu; jmenovalo se Strana Práv Občanů ZEMANOVCI.

Topolánkova druhá vláda fungovala v letech 2006–2009. Během své existence byla pod tlakem nejen novinářů, ale také svého hlavního soka, ČSSD v čele s Jiřím Paroubkem. Topolánkovi nezbylo nic jiného než vymyslet rozhodující tah. Ten se podařil, což si tehdy mnoho lidí nedovodilo.

Dejme proto slovo pamětníkovi zmíněných časů, jednomu z výrazných poslanců pravice.

„Premiér Topolánek a premiér Paroubek, to nebyla žádná předstíraná nenávist. Oni se nesnášeli. Nemluvili spolu mimo kamery a nutné schůze, nezajímali se o sebe, prostě tam byla opravdová nevraživost, na kterou si u jiné dvojice nepamatuju, protože oba byli velcí politici. Když vidím Slávka Sobotku nebo Jirku Rusnoka, to nebyly žádné politické osobnosti, jen zprostředkovatelé. Paroubek a Topolánek byli prakticky Goliáši,“ vzpomíná náš zdroj. A vzápětí pokračuje.

„Topolánek už nevěděl, jak se Paroubka zbavit. Kamkoli se hnul, stín oranžové partaje šel za ním. Tehdy se vymyslelo, což dodnes považuji za naprosto neuvěřitelné, že se ODS prostřednictvím Marka Dalíka dohodla s přítelem ČSSD Mirkem Šloufem a do popředí si ODS začala vystrkovat nový subjekt; Zemanovce,“ uvádí dále.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Jak ale souvisí ODS s ryze levicovými Zemanovci? Jednoduše.

„Tam vůbec nešlo o strategii stavět, ale o strategii bořit. Tím, že se SPOZ etablovala jako další alternativa levice, bylo jasné, že ČSSD ztratí. Podle tehdejších výzkumů se pohybovala nad třiceti procenty, SPOZ na jednom procentu. Výsledek voleb v roce 2010? SPOZ měla pět procent a obdržela snad 200 tisíc hlasů. O dalším vývoji asi nemusím podrobněji vyprávět,“ uvedl náš zdroj.

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky konané ve dnech 28. 5.–29. 5. 2010

Anketa

Kdo je skutečným vítězem krajských voleb?

95%
2%
2%
hlasovalo: 10960 lidí
My ho ovšem doplníme. V květnových volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky roku 2010 získala vítězná socdem 22,08 procenta, občanští demokraté 20,22 procenta a Strana Práv Občanů ZEMANOVCI 226 527 hlasů, a tudíž 4,33 procenta. Jen těsně jim o několik desetin unikla poslanecká místa. Důsledkem nízkého volebního výsledku ČSSD, který zcela jistě zapříčinila i SPOZ, byla rezignace předsedy Jiřího Paroubka, následné opoziční židle v oranžové barvě a vláda pravicové ODS s Petrem Nečasem v čele.

Takzvaný Dalíkův tah vyšel na výbornou.

Jak ale podobný scénář souvisí s premiérem Babišem a aktuálním složením Poslanecké sněmovny? I na to má náš zdroj jasný názor.

„Andrej Babiš má mnoho peněz. Může se dokonce bavit o nepeněžním plnění, takže pokud si ukáže na mladého Klause, jemuž zajistí publicitu v regionálním tisku, několikrát se s ním vyfotí a jen tak okrajově mu dá peníze na kampaň, tak mu primárně nemusí jít o bohatou rodinu Klausových, o čemž ví Babiš víc než kdokoli jiný, ale o poškození Fialy, jelikož ten se věnuje drobnostem, nikoli strategii. Stejně to může semlít a odvát Piráty, protože ti sice mohou ustavičně udávat a kritizovat, ale když vidím žalostnou situaci v Praze, kde se dětský primátor Hřib nevzchopil na jedinou pomoc podnikatelům, neumím si tyhle juniory představit na jakékoli důležité funkci,“ uzavřel náš zdroj.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…