Další bitka s Ukrajinci. Stovky Romů na protest prochází Pardubicemi, přijeli až z Ostravy

02.07.2023 14:45

MONITORING AKTUALIT Před pardubickým vlakovým nádražím je dnes rušno. Protestují zde stovky lidí, převážně Romů, kteří tak upozorňují na sobotní konflikt asi dvaceti osob mezi Romy a třemi Ukrajinci. Policejní mluvčí k sobotnímu konfliktu řekla jen to, že při potyčce asi dvaceti lidí utrpěl jeden člověk zranění a tři lidé byli zadrženi. Píše o tom CNN Prima News, policie vyzývá ke klidu.

Další bitka s Ukrajinci. Stovky Romů na protest prochází Pardubicemi, přijeli až z Ostravy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vůz, ilustrační foto

V sobotu večer došlo ke konfliktu v pardubické Anenské ulici. Policie jej nechce více komentovat, uvedla pouze, že šlo o potyčku 20 lidí. Neuvedla ani národnost účastníků.

Po Pardubicích se ale šíří informace, že se jednalo i další konflikt mezi Romy a Ukrajinci. Celkem se mělo do bitky zapojit asi dvacet osob.

Podle informací na sociálních sítích při rvačce jeden z Ukrajinců zranil nožem Roma do obličeje. Ten byl ošetřen a ještě toho večera se vrátil domů se dvěma stehy na tváři.

Mezi Romy se bleskurychle od sobotního večera začala šířit videa, na kterých se odehrává zadržení trojice Ukrajinců policií a zranění Roma nožem spáchané Ukrajincem.

Romové svolali do Pardubic odpolední protest kvůli své bezpečnosti. Protest, který se měl původně konat v 11:00 hodin byl odložen na odpoledne. Čekalo se totiž na příjezd dalších Romů z Brna a dokonce z Ostravy.

Jeden z organizátorů nedělního protestu Ferdinand Baník uvedl, že chtějí upozornit vládu, že „i my jsme občané České republiky a nechodíme ozbrojeni po městě a neútočíme. Chceme žít poklidně. Jsme tu proto, že situace mezi Romy je napjatá. Tento případ ze soboty není ojedinělý, je teprve druhý medializovaný. Přibývá konfliktů mezi Ukrajinci a Romy. Myslím, že je to zbytečné."

 Na pochod městem se Romové vydali kolem půl třetí. Podle aktuálních zpráv jde městem průvod asi 300 osob, a jejich počet ještě narůstá.

Policie v současné době žádá o uklidnění situace a vyzývá aktéry sobotního incidentu, aby od další eskalace konfliktu upustili. 

Ministr vnitra Vít Rakušan ujistil, že situaci bude řešit se zmocněnkyní pro romskou menšinu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Chjo, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePuk , 02.07.2023 18:33:40
Dvě privilegované skupiny. Babo raď.

|  16 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …