Další demonstrace v Minsku. Lukašenko varuje před útoky ze zahraničí

23.08.2020 15:15

Dnes odpoledne se v hlavním městě Běloruska Minsku uskuteční velká demonstrace. Menší mítinky uspořádají odpůrci prezidenta Alexandra Lukašenka i v dalších městech. Píše o tom server ČT24.cz.

Další demonstrace v Minsku. Lukašenko varuje před útoky ze zahraničí
Foto: Repro Rada BNR
Popisek: Demonstrace za demokratické Bělorusko

Lukašenko se hodlá proti protestům bránit. Varoval před revolucí, což podle něj rozpoutávají zahraniční síly. Chce také pověřit ministra obrany, aby přijal nejtvrdší opatření na ochranu celistvosti země. Přestože už téměř dva týdny v kuse davy lidí zaplňují běloruská náměstí, Lukašenko se po posledních prezidentských volbách, které opozice považuje za zfalšované, stále drží v čele země.

On sám argumentuje právě vnějším ohrožením země, například varuje před údajným nebezpečím ze strany Polska a NATO. „Všechno spěje k tomu, že sem chtějí dostat někoho, kdo se bude prohlašovat novým prezidentem, a pak požádají zahraničí, v tomto případě NATO, o ochranu obyvatelstva. Poté sem vojenské síly vstoupí a Bělorusko je možné pohřbít,“ míní Lukašenko.

To však Polsko i Litva odmítají, že by chtěly celistvost Běloruska ohrozit. „Lukašenko pokračuje v hledání vnějšího nepřítele,“ uvedl k tomu litevský ministr obrany Raimundas Karoblis. 

Lídryně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská doufá, že lidé už tuto chvíli nepromarní. Pod Lukašenkem podle jejích slov už není možné žít. „Budeme bojovat o vítězství do té doby, dokud nedosáhneme změny,“ prohlásila Cichanouská.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…