Další drsné reakce na akci některých matek: Kojit v bance je málo. Čůrat a kakat je taky přirozené. Tak do toho, kojilky!

15.04.2019 20:10

V pondělí dopoledne se některé ženy protestně vydaly kojit své ratolesti do poboček Raiffeisenbank. Šlo o reakci na nedávný případ české mladé matky, kterou na jedné z pražských poboček Raiffeisenbank vykázali ven za to, že kojila své miminko. O kojení na veřejnosti hovořila v pořadu Názory bez cenzury zakladatelka Kojící guerilly Kateřina Olivová. Ostré reakce na demonstrativně kojící matky i ze strany mužů na sebe nenechaly dlouho čekat, tady jsou některé z nich.

Další drsné reakce na akci některých matek: Kojit v bance je málo. Čůrat a kakat je taky přirozené. Tak do toho, kojilky!
Foto: Archiv P. Štěpánka
Popisek: Petr Štěpánek

Aktivistka Kateřina Olivová se pořadu Názory bez cenzury vyjádřila například k otázce, zda je kojení pro oči veřejnosti obohacující podívanou, nebo důvodem ke studu. A zda mohou ženy bez ostychu nabídnout ňadro svému dítěti kdekoliv, nebo je to intimní záležitost, se kterou se mají odebrat do ústraní. „Já si přeju, aby se kojení stalo normou, jak by to mělo být. Nedá se vyhnout tomu, aby ženy kojily kdekoliv, a nemyslím si, že to je nepřípustné,“ řekla jasně Olivová, jež zastupuje uskupení Kojící guerilla.

Tvrzení, že kojení ve veřejných prostorách je exhibice, Olivová odmítá. „Kojení není exhibice, nesouvisí to s odhalováním. Intimní, nerada to slovo používám, je to součást běžné péče o dítě. Je nepřerušitelná. Kojení nefunguje tak, že by se dalo nějak načasovat, po vzoru socialistických praktik se tak děje, ale nepřispívá to vývoji toho dítěte,“ zdůraznila Olivová a sdělila, že dřív to tabu rozhodně nebylo. „Kontroverzní se to stalo až teď,“ míní.

Lidé, kterým to vadí, by se měli podle Olivové spíše zamyslet nad tím, proč jim to vadí. Většina matek prý kojí způsobem, který je téměř neviditelný. „Přijde mi zvláštní, proč by měly být problémy nějakého dospělého člověka nadřazeny nad zájmy dítěte,“ dodala. Dnešní akci kojení na veřejnosti, které se Olivová účastnila, nepovažuje za exhibici. „Je to zpřítomnění tématu,“ podotkla. Lidé, kteří se nechtějí dívat, se podle ní mohou otočit. 

S jejím postojem silně nesouhlasí předseda Strany nezávislosti České republiky František Matějka. Na sociální síti jí poslal jasný vzkaz, že v době ničení hodnotových žebříčků by i progresivistickým členkám Kojící guerilly připomněl, že kojení dítěte není jen prosté poskytnutí potravy.

Je to podle jeho názoru velmi intimní vztah plný bezpečí. „A jo, byl jsem u porodu tří synů a staral jsem se o ně, přebaloval, krmil, tišil pláč...,“ doplnil.

A připojil se další kritik protiakce kojících matek, hudebník a spisovatel Petr Štěpánek. Ironicky podotkl, že kojit v bance, natož protestně, je málo. Čurat a kakat je podle jeho slov přece stejně přirozené jako kojit. „Tak do toho, kojilky! A nenechte v tom jen své ratolesti. Přičapněte k zemi i vy. Ať ti zlí penězoměnci vidí, zač je toho loket,“ doplnil pobaveně.

Se zajímavým komentářem přišel Hanuš Hybný, sepsal seznam trestných bodů na styl bodových přestupků při řízení auta, vztahující se však na různé činnosti vykonané v prostorách banky. Za kojení v bance by podle něj měl být 1 bod. Za čurání v bance 2 body. A tím to nekončí. „Vykadit se v bance 3 body. Sex v bance 5 bodů. Sex v bance s úřednicí za okýnkem 10 bodů. Sex v bance s kojící úřednicí za okýnkem 50 bodů. Kojení ředitele banky 100 bodů,“ uvedl.

Sociolog Petr Hampl spíše projevil obavy, že kojení přerůstá v další cyklistiku. A to od pozitivní a důležité činnosti k systematickému buzerování lidí a drancování daňových peněz.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…