Další inovace ministra Dienstbiera: Více pravomocí ombudsmance

03.08.2014 9:09

Ministr pro lidská práva Jiřího Dienstbiera z ČSSD navrhuje rozšíření pravomocí pro ombudsmana. Server Českého rozhlasu Rozhlas.cz píše, že ombudsmanka Anna Šabatová jeho návrh vítá. Ochránce práv by podle návrhu mohl žádat Ústavní soud o zrušení sporných zákonů a podávat antidiskriminační žaloby.

Další inovace ministra Dienstbiera: Více pravomocí ombudsmance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Anna Šabatová

K návrhu ministra Jiřího Dienstbiera se ombudsmanka vyjádřila prostřednictvím své mluvčí Ivy Hrazdílkové. „Ochránkyně je přesvědčená, že jde o důležité rozšíření pravomocí, protože zvýší možnosti ombudsmana pomáhat lidem v případech, kdy se jejich problémy netýkají jen jednotlivců, ale jde o celospolečenské problémy,“ říká mluvčí.

Antidiskriminační žaloby by tak prý mohly sehrát pozitivní úlohu v případě, kdy se zjistí, že nejde pouze o individuální případ, ale o celospolečenský diskriminační problém. „Je sice možné odkázat jednotlivce, ať se obrátí na soud a svoji záležitost vyřeší, ale to potom neznamená odstranění toho problému jako takového,“ cituje Rozhlas.cz Hrazdílkovou.

„Ochránkyně by potom mohla sama navrhnout žalobu na odstranění celého problému, to znamená vůči celé skupině občanů, kteří jsou takovým problémem zasaženi,“ dodala.

Současný postup je zdlouhavý a ne vždy průchodný

Návrhy na rušení zákonů využije ombudsman v situacích, kdy zjistí, že ustanovení některého ze zákonů je protiústavní. V současné době se v takovém případě může ombudsman obrátit pouze na příslušné ministerstvo, vládu nebo Poslaneckou sněmovnu.

„Tento postup je poměrně zdlouhavý a někdy může být i neprůchodný,“ dodala mluvčí. Ombudsmanka Anna Šabatová proto podle Ivy Hrazdílkové nový návrh vítá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…