Další kauza zastavena. Amnestie osvobodila Karla Srbu od trestního stíhání

16.01.2013 13:11

Pražský městský soud zastavil kvůli amnestii prezidenta Václava Klause trestní stíhání bývalého generálního sekretáře Ministerstva zahraničí Karla Srby a jeho dvou spoluobviněných v kauze pronájmu Českého domu v Moskvě. ČTK to řekl místopředseda soudu Libor Vávra. Případ podle něj však zatím nekončí, bude se jím zabývat ještě odvolací vrchní soud. Státní zástupce i Ministerstvo zahraničí, kterému muži údajně způsobili škodu přes 26 milionů korun, si totiž podali stížnost.

Další kauza zastavena. Amnestie osvobodila Karla Srbu od trestního stíhání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Městský soud

Obžaloba v kauze viní Srbu, bývalého šéfa akciové společnosti Hotel Český dům Stanislava Breie a tehdejšího hlavního účetního moskevského komplexu Miroslava Karla z trestných činů zneužívání informací v obchodním styku a z porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Pražský městský soud muže dříve dvakrát nepravomocně osvobodil. Podle něj ze znaleckých posudků nevyplynulo, že by Českou republiku opravdu poškodili. Odvolací senát však tyto verdikty zrušil a případ vždy vrátil k novému projednání. Brei, Srba i Karel vinu od počátku popírají.

Brei s Karlem podle obžaloby založili akciovou společnost Hotel Český dům v červenci 2000 - Brei se stal předsedou představenstva, Karel šéfem dozorčí rady. Jako zaměstnanci ministerstva ale údajně nesměli působit v řídících orgánech soukromých firem. Spolu pak prý připravili servisní smlouvu na úkor českého státu. Podle smlouvy měla Breiova firma, která provozovala hotel, byty, restauraci, autoservis a parkoviště, ministerstvu ročně odvádět nájemné 28 milionů korun. Podle žalobců to mělo být o 26 milionů korun víc, tedy kolem 54 milionů korun.

Odsouzen za pokus o vraždu

Srbu obžaloba vinila z toho, že smlouvu nechal projednat v kolegiu ministra a umožnil, aby byla k 1. lednu 2001 uzavřena v podobě, jakou Brei a Karel navrhli. Údajně to bylo v rozporu s předpisy a Srbovými pravomocemi.

Srba byl již dříve odsouzen na 12 let za přípravu vraždy novinářky. V roce 2010 však soud v Plzni vyhověl jeho žádosti o podmínečné propuštění. Bývalý generální sekretář se tak na svobodu dostal po osmi letech. Zkušební dobu má na pět let.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…