Další krok k tomu, aby mocní lidem ovládli jejich peníze. Důvěřiví občané to nedomyslí, varuje Šichtařová

13.12.2019 16:35

Pokud se vám zdá, že úplné zrušení hotovostních plateb je ještě daleko, ekonomka Markéta Šichtařová vás vyvede z omylu. V textu na blogu iDNES.cz upozornila, že byl učiněn další krok k odstranění hotovostních plateb a k získání větší státní kontroly nad občany.

Další krok k tomu, aby mocní lidem ovládli jejich peníze. Důvěřiví občané to nedomyslí, varuje Šichtařová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová

Stát chce o svých občanech vědět co nejvíc. Už z principu. Jednou z cest, jak si před státem ubránit trochu vlastního soukromí, je používat kryptoměny, které nejsou pod kontrolou centrálních bank a státu. Možná i proto centrální banky uvažují o zavedení vlastních digitálních měn. Nad těmi by totiž opět měly kontrolu. Svobodné ekonomiky se tak podle Šichtařové vlastně snaží opanovat prostor a světovou ekonomiku centrálně řídit.  

Svět se zkrátka začal měnit na ekonomiku centrálně řízenou centrálními bankami, aniž by se jich o to majorita prosila. Jsou centrální banky, které prošly celý hospodářský cyklus se zápornými úroky, což se dosud nikdy v historii nestalo. Vykupují státní dluh a monetizují ho. Vykupují akcie, a tím zestátňují soukromý majetek. To rozhodně lze považovat za ovládání ekonomiky přes čáru. Dnes už víme, že máme štěstí, že dosud existuje hotovost, protože jen díky ní ECB nemůže snížit úroky ještě hlouběji pod nulu. Kdyby mohla, udělala by to,“ napsala Šichtařová na blogu.

Pokud skutečně centrální banky zavedou své vlastní kryptoměny, zcela tím popřou jejich původní smysl a přilákají důvěřivé občany k jejich koupi. Důvěřiví občané pak už podle Šichtařové nedomyslí, že tím státu odevzdávají další kus své svobody. A celá společnost bude zase o krok blíže ke zrušení hotovostních plateb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje? uvažu…