Další problém Čižinského a Pirátů. Ale nejsou v tom sami. Ultimátum na Praze 1

22.11.2019 17:17

Koalice Prahy 1 Sobě, Pirátů, My, co tady žijeme (KDU-ČSL, STAN, Iniciativa občanů) a Zelených má problém. Pirátský radní Prahy 1 pro majetek a bytovou politiku David Bodeček v otevřeném dopisu vyzval starostu Pavla Čižinského (Praha 1 Sobě), aby do 17. prosince vyřešil deset problémů ve fungování úřadu městské části, jinak rezignuje na své místo v radě. Informovala o tom dnes mluvčí pražských Pirátů Martina Vacková. Podle Bodečka má radnice problémy například v personální otázce, vnější komunikaci či v plánování a stanovování cílů. Starosta Pavel Čižinský Bodečkovu snahu upozornit na problémy ocenil a doufá, že spory vyřeší společná schůze.

Další problém Čižinského a Pirátů. Ale nejsou v tom sami. Ultimátum na Praze 1
Foto: Piráti
Popisek: David Bodeček

Anketa

Ať Babiš odstoupí, nebo se zbaví Agrofertu, žádá Milion chvilek. Souhlasíte?

10%
90%
hlasovalo: 31194 lidí
Podle radního se v poslední době řada kolektivních rozhodnutí vedení městské části neshoduje s jeho představami o fungování jeho gesce i úřadu městské části. „Musím s lítostí konstatovat, že radnice Prahy 1 v současné chvíli nefunguje tak, jak by měla. Za rok naší společné práce bychom měli být mnohem dále a uvědomuji si, že i já mám značný podíl na celkovém výsledku,“ uvedl. Současná koalice je však nejlepší možná.

Radní v dopise vyzval Čižinského a další lidi z vedení městské části k vyřešení deseti problémů. Tristní má být na úřadě především personální otázka. S klíčovými zaměstnanci má být ukončován pracovní poměr a oddělení vnějších vztahů prý škodí Pirátům nerovnoměrným pozitivním mediálním obrazem.

Upřesnil, že žádá o opakované podepsání programových cílů koalice a nastavení pravidelných koaličních jednání či přípravu koncepce bytové politiky a plánu ztransparentnění a zefektivnění práce úřadu. Radnice by podle něj měla dokončit privatizaci bytů u vybraných desítek případů, u nichž proces privatizace pokročil.

Starosta Pavel Čižinský Bodečkovu snahu upozornit na problémy oceňuje, doufá přitom, že spory vyřeší společná schůze.

Za úřad je odpovědný primárně tajemník (František Dvořák), kterého podle Čižinského „koalice zdědila po předchůdcích“. Ten zatím odmítá rezignovat. Ujasnil však, že vedení pracuje na jeho odvolání. Pokud jde o nedostatek lidí, veřejná správa má podle něj problém nalákat kvalitní zaměstnance za tabulkové platy.

Loňské volby v první městské části vyhrála Praha 1 Sobě, která získala šest mandátů v 25členném zastupitelstvu. Druhá byla ODS s pěti křesly a třetí Piráti se čtyřmi mandáty. Volební koalice My, co tady žijeme obsadila rovněž čtyři křesla. TOP 09, která v minulém volebním období vládla společně s ODS a ČSSD, získala tři mandáty. Do zastupitelstva se dostalo ještě ANO se dvěma křesly a Zelení s jedním.

reklama

autor: rak

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…