Další problém pana Pocheho. Má velké plány, ale nemá bezpečnostní prověrku

29.06.2018 7:23

Sociální demokrat Miroslav Poche přišel s nápadem, jak bude fakticky řídit ministerstvo zahraničí, i když není ministrem zahraničí. Podle informací serveru iDnes.cz má však Pocheho plán značné trhliny.

Další problém pana Pocheho. Má velké plány, ale nemá bezpečnostní prověrku
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Miroslav Poche

Předseda ČSSD Jan Hamáček fakticky řídí dva resorty - vnitro a zahraničí. Na ministerstvu zahraničí však počítá s výraznou pomocí dosavadního europoslance  Miroslava Pocheho. Ten přišel s nápadem, že by českou diplomacii řídil jako šéfoporadce. Jenže tenhle plán nemusí fungovat tak, jak si to Poche představuje. Vysoce postavení úředníci totiž potřebují bezpečnostní prověrky, aby mohli pracovat s citlivými dokumenty. Čím citlivější dokumenty, tím vyšší prověrka je potřebná. A Poche žádnou nemá. Přislíbil však, že si o ní požádá, pokud bude třeba.

O tom, zda ji bude definitivně potřebovat jako šéfporadce rozhodne jeho nadřízený - Jan Hamáček. Kdyby byl Poche ministrem, prověrku by podle zákona nepotřeboval. Jako šéfporadce hodlá Hamáčka zastupovat na jednáních se zahraničními partnery a tak podobně. To může fungovat, jenže jen částečně, na což upozorňuje exministr zahraničí za KDU-ČSL Cyril Svoboda, který dnes působí v roli poradce premiéra Andreje Babiše (ANO).

„Pan Poche si za ministerstvo může jezdit, kam chce, usmívat se, na koho chce. Ale bude vnímaný jako zimní král. Na některých fórech dokonce ani nebude připuštěn k hlasování, protože není členem vlády,“ varoval Svoboda.    

Poche se tím ovšem nenechává odradit a má s ministerstvem velké plány. Rád by zřídil analytický tým vedený bývalými zkušenými diplomaty, který by dal české zahraniční politice jasný směr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…