Další smutná zpráva: Zemřela olympijská vítězka Dana Zátopková

13.03.2020 13:09

Ve věku 97 let zemřela dvojnásobná olympijská vítězka v hodu oštěpem a dvojnásobná mistryně Evropy Dana Zátopková. Vdova po slavném běžci Emilu Zátopkovi zesnula v pátek brzy ráno v Ústřední vojenské nemocnici, píše server iDNES.cz.

Další smutná zpráva: Zemřela olympijská vítězka Dana Zátopková
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zapálená svíčka zakrytá dlaní před větrem

„Byl jsem za ní naposledy v sobotu, kdy to ještě bylo možné. Dlouze jsme si povídali, psychicky byla úplně v pohodě, do poslední chvíle jí to pálilo, ale tělo jí přestalo sloužit,“ uvedl v tiskové zprávě předseda Českého klubu olympioniků Oldřich Svojanovský.

Zátopková, rozená Ingrová, se narodila ve Fryštátu a vyrůstala na Slovácku, kde se nejprve závodně věnovala házené. V roce 1949 dokonce v dresu Slovácké Slavie Uherské Hradiště vyhrála československou ligu. Tehdy už byla zamilovaná do oštěpu a taky do Zátopka, kterého poznala o čtyři roky dříve. Manžela Emila přežila o téměř dvacet let.

Jako oštěpařka startovala na hrách poprvé v roce 1948 v Londýně, celkem si zapsala čtyři olympijské účasti a vybojovala dvě medaile. V Helsinkách 1952 získala zlato a o osm let později v Římě 1960 přidala stříbro. Dvakrát se stala mistryní světa a v roce 1958 vytvořila v 35 letech výkonem 55,73 metru světový rekord.

U sportu zůstala Zátopková i po konci kariéry v roce 1962. Působila jako trenérka a funkcionářka. V letech 1960–1972 byla členkou ženské komise Mezinárodní atletické federace. Úzce spolupracovala s Mezinárodní atletickou federací, byla taky členkou předsednictva Českého klubu olympioniků.

V roce 1998 obdržela Olympijský řád, o 15 let později převzala i Medaili Za Zásluhy. „Celý život jsem věnovala atletice, ať už jako závodnice, trenérka či funkcionářka. Takže si vlastně tu cenu asi zasloužím,“ řekla tehdy k ocenění Zátopková.

Atletice, olympijskému hnutí i společenskému dění se energická žena věnovala i v pokročilém věku, i po 90 letech. Ještě před čtyřmi lety se dokázala zotavit ze zlomeniny krčku stehenní kosti i následné operace. Tak silná byly psychicky i fyzicky.

„Paní Dana byla nejen vynikající sportovkyně, ale hlavně skvělý člověk. Byla vzorem pro generace olympioniků. Její odchod nás všechny velmi zarmoutil,“ doplnil předseda ČOV Jiří Kejval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…