Další smutná zpráva pro Brusel a Obamovu Ameriku. Tentokrát přišla z Estonska

21.11.2016 12:05

Zatímco se v posledních dnech hovořilo o údajné lhostejnosti Donalda Trumpa v případě napadení Pobaltí Ruskem, v Estonsku stanula v čele nově vytvořené koalice strana, kterou nejvíce podporuje zdejší ruská komunita.

Další smutná zpráva pro Brusel a Obamovu Ameriku. Tentokrát přišla z Estonska
Foto: archiv
Popisek: Pobaltí

Přestože tvoří etničtí Rusové v estonské populaci „jen“ asi čtvrtinu, budou mít nyní „svého“ premiéra. Stal se jím bývalý starosta hlavního města Tallinnu a vůdce Estonské strany středu Juri Ratas. Osmatřicetiletý politik a jeho strana jsou přitom vnímáni jako spojenci Jednotného Ruska Vladimira Putina. Právě z tohoto důvodu byla i přes skutečnost, že má v parlamentu druhý nejvyšší počet křesel, až doposud jejich účast ve vládní koalici odmítána.

Před necelými čtrnácti dny však byla vyslovena nedůvěra premiéru a vůdci Reformní strany Taavimu Roivasovi, z jehož koalice odešli socialisté i konzervativci. Z následného vyjednávání parlamentních stran potom vzešla koalice, kterou nyní tvoří socialisté, konzervativci a právě Estonská strana středu v čele s Ratasem. Jak konstatuje deník New York Times, Ratasovi se tak podařilo vytvořit koalici, jejíž členové zastávají z ideologického hlediska naprosto odlišné postoje.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Vláda by měla být schválena v průběhu dnešního dne, což by měla být vzhledem k pohodlné většině v parlamentu pouhá formalita. Vzniku koalice podle amerického deníku předcházel důležitý krok, kdy se Estonská strana středu zbavila svého dlouholetého předsedy Edgara Savissara. S jeho odstraněním se tak partaj distancovala od více než deset let staré smlouvy, v rámci které bylo uzavřeno partnerství s Jednotným Ruskem.

Nový premiér Estonska Ratas však svého někdejšího šéfa brání a tvrdí, že smlouva jeho stranu k ničemu nezavazovala. „Tato dohoda nebyla nikdy uvedena do praxe. Situace se nezmění do té doby, než Kreml opět začne dodržovat mezinárodní právo,“ říká Ratas o smlouvě, jež hovořila mj. o vytvoření mezistranických výborů v oblasti vzdělávání a kultury. Budoucí ministr zahraničí a socialista Sven Mikser uvedl, že právě změna na pozici šéfa strany odstranila poslední překážku, která bránila ve vytvoření společné koalice.

Přes jisté obavy však patrně v oblasti zahraniční politiky Estonska k zásadním změnám nedojde. Premiér Ratas již avizoval, že vláda hodlá dostát svým závazkům k NATO i Evropské unii. „Vysoce si ceníme spolupráce s EU i NATO. Plně podporujeme politiku EU vůči Rusku. Jsme přesvědčeni, že Rusko musí ctít mezinárodní právo a suverenitu sousedních států,“ cituje americký deník Ratase s tím, že by po odstranění jeho předchůdce mohlo dojít ke vzniku nové strany. Spousta ruských voličů volila tuto stranu právě kvůli Savissarovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…