Další špatné zprávy pro Brusel. Po Itálii a Maďarsku je tady další nepříjemnost

04.06.2018 6:31

Brusel musel v letošním roce spolknout hned několik hořkých pilulek. V Maďarsku ve třetích volbách po sobě uspěl Viktor Orbán, v Itálii právě vzniká euroskeptická vláda a ve Slovinsku na celé čáře zvítězila strana, která se ostře staví proti uprchlickým kvótám.

Další špatné zprávy pro Brusel. Po Itálii a Maďarsku je tady další nepříjemnost
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman se slovinským prezidentem Borutem Pahorem.

Včerejší parlamentní volby ve Slovinsku z pohledu Evropské unie opět nedopadly příliš dobře. V minulosti premiér a aktuálně šéf opoziční Slovinské demokratické strany (SDS) Janez Janša potvrdil výsledky průzkumů veřejného mínění a podle odhadů získal možná až 25 % hlasů. O přibližně polovinu procent méně potom získala protestní strana Marjana Šarjece. Nicméně na sestavení vlády to prozatím nevypadá.

Anketa

Kdo byl NEJLEPŠÍM primátorem Prahy?

hlasovalo: 5531 lidí

Ochotu začít vyjednávat o koaliční vládě zatím projevila jen strana Nové Slovinsko – křesťanští demokraté, která však získala pouze něco kolem šesti až sedmi procent. Ostatní strany, včetně druhého Šarjece, jít do vlády s Janšou nechtějí. Tento doyen na slovinské politické scéně si některé z nich znepřátelil svoji protiimigrační kampaní a také několika skandály, do kterých byl coby již dvojnásobný premiér zapleten.

Jak zmiňuje bruselský server Politico, Janša patří mezi nejzkušenější slovinské politiky a patří k jedněm z mála poslanců, kteří se od roku 1991 pokaždé dostali do parlamentu. Před pádem komunismu a rozdělením Jugoslávie byl Janša disidentem a byl dokonce minulým režimem zatčen za údajné vyzrazení vojenského tajemství. Právě uvěznění Janši a jeho kolegů odstartovalo tzv. „slovinské jaro“, jež značnou měrou ovlivnilo rozpad Jugoslávie.

Janša vždy sázel na svoji pověst odhodlaného bojovníka proti komunismu a v rámci předvolební kampaně odkazoval právě na začátek devadesátých let, když hovořil o dalším slovinském jaru. Politico si všímá jisté podobnosti s Viktorem Orbánem. „Stejně jako Orbán býval Janša spíš liberál, a konzervativec se z něj stal až v posledních letech. Oba dva v kampani hovořili o temných silách, které se snaží zvrátit vývoj v jejich zemích.“

Oba politici prodělali obdobný vývoj a Orbán také Janšu osobně podpořil v jeho kampani, když s ním v polovině uplynulého měsíce vystoupil na jednom předvolebním shromáždění v Celje. Nejenom tam byla klíčovou pasáží kampaně migrace. Janša často zmiňoval zkušenosti z let 2015 a 2016, kdy zemí prošlo pět set tisíc migrantů. „Nedovolíme, aby se něco takového znovu stalo,“ cituje Politico jedno z jeho četných vyjádření na toto téma.

Pokud se podaří zkušenému politikovi nakonec skutečně sestavit vládu, stane se doposud „poslušné“ Slovinsko dalším slyšitelným hlasem, který bude oponovat Bruselu v jeho plánu rozdělovat uprchlíky do všech členských států. Do této záležitosti hodlá výrazně promluvit také Itálie se svojí zbrusu novou vládou. Šéf Ligy severu a nově ministr vnitra Salvini dle svých slov hodlá splnit slib a vystěhovat ze země stovky tisíc ilegálních migrantů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…