Další tragédie v Afghánistánu. Tentokrát je mrtvých více

15.08.2018 17:53

Zatímco Česko stále řeší tři vojáky, které zabil sebevražedný atentátník, válka v Afghánistánu pokračuje. Až 39 vojáků afghánské armády a příslušníků policie zabil Tálibán, když zaútočil na základnu na severu Afghanistánu. A další tragédie se odehrála v Kábulu, hlavním městě. Zde se na univerzitě odpálil sebevražedný atentátník. Počet obětí je zatím 48. Informoval o tom americký New York Times.

Další tragédie v Afghánistánu. Tentokrát je mrtvých více
Foto: Milan Kozelka
Popisek: Sbírka se z ÚVN v Praze přesunula do Kábulu.

Útok na základnu byl podle anonymního příslušníka afghánské policie dílem stovek Tálibánců, kteří před úsvitem zaútočili na dvě jednotky afghánských ozbrojených sil v provincii Baghlán. Podle oficiálních zdrojů boj trval pět hodin a padlo v něm 30 vojáků a devět policistů. Dva vojáci byli zraněni. Podle místního radního Ferozuddina Aimaqa byl však počet mrtvých vojáků 45 a policistů osm. Také on potvrdil, že vládní síly bitvu prohrály, a dodal, že Tálibán se zmocnil zbraní a vybavení. Je to v nedávné době už druhý útok na vojenskou základnu. V pondělí opět na severu v provincii Fárjáb Tálibán zabil či zajal 106 vojáků afghánské armády. Podle poručíka, kterému se podařilo uniknout, 21 vojáků padlo, 33 bylo zraněno a zbytek se vzdal.

Anketa

Oceňujete práci naší velvyslankyně v Sýrii Evy Filipi?

93%
7%
hlasovalo: 4633 lidí

A tragické zprávy z regionu nekončí. V hlavním městě Kábulu se na univerzitě ve třídě odpálil sebevražedný atentátník. Wahidulah Majrú, mluvčí ministerstva zdravotnictví, uvedl, že útok má zatím 48 obětí a dalších 67 je zraněných. Útok se odehrál v šíitské čtvrti Kábulu. Podle New York Times se k útoku nikdo zatím nepřihlásil, nicméně v této oblasti už došlo k bombovým útokům na školy, mešity a místa, kde se mohou lidé registrovat k volbám, a stál za nimi Islámský stát. Mluvčí Tálibánu přes aplikaci WhatsApp vzkázal, že jeho skupina za útokem nebyla.

Prezident Ašraf Ghaní uvedl, že bitva o město Ghazni na východě země je téměř u konce a afghánské síly kontrolují celé město až na jednu čtvrť. O město se bojuje už od pátku a podle místních stále ještě není u konce. Nasrat Rahimi, mluvčí ministerstva vnitra, uvedl, že v bojích zahynulo asi 100 příslušníků afghánských ozbrojených složek a 40 až 50 civilistů. Dále řekl, že Tálibán se zaměřil na budovy a trhy, a způsobil tak velké hospodářské škody.

Celý článek ZDE:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…