Další vražda ve švédském azylovém centru. Policie odmítá prozradit národnost podezřelých

05.03.2016 7:46

Švédsko hlásí další vraždu v jednom ze svých azylových center. Ve čtvrtek byl ubodán poblíž Lindesbergu, který leží asi 200 km od Stockholmu, devatenáctiletý migrant. Policie již zajistila tři podezřelé a v současné chvíli je vyslýchá.

Další vražda ve švédském azylovém centru. Policie odmítá prozradit národnost podezřelých
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V calaiské džungli

Za vraždou mladíka stojí podle všeho tři muži ve věku od 25 do 30 let, jejichž národnost ovšem policie odmítla sdělit. Dva z podezřelých byly zadrženi bezprostředně poté, co policie dorazila něco po páté hodině ráno na místo. Třetí z podezřelých mezitím utekl do lesa, ale následně byl rovněž zadržen policií. Jejich oběť byla převezena do nemocnice, kde však svým vážným zraněním v půl desáté dopoledne podlehla.

„Zatím nemáme žádné informace o motivu vraždy. Snažíme se nyní zjistit cokoli, co by nám mohlo pomoci k objasnění celého případu. Je nutné především shromáždit informace od dalších lidí, kteří se pohybují v azylovém centru. Dále zjistíme, co dělali ostatní v době vraždy,“ uvedl pro média mluvčí místní policie Stefan Wickberg a připustil, že azylová střediska policii značně zaměstnávají a hlídkové vozy musejí často vyjíždět k řešení sporů mezi migranty.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

„Lidé tam nemají příliš velké soukromí a mnozí z nich přicházejí z válečných zón. Není pro ně snadné vycházet s ostatními v tak stísněném prostoru,“ dodal policejní mluvčí. Jak server The Local.se uvádí, v letošním roce šlo již o třetí vraždu ve švédských azylových centrech. Kromě policejního mluvčího se k tragickému incidentu vyjádřil pro média také ministr pro migraci Morgan Johansson, který je členem vládní sociální demokracie.

„Je to neuvěřitelná tragédie. Lidé žijící v azylových centrech se nacházejí ve složité situaci. Musejí dlouho čekat na vyřízení azylu a ocitají se ve velmi frustrující situaci. Neznám teď pozadí tohoto konkrétního případu, ale podařilo se nám v poslední době obecně zvýšit bezpečnost a zdvojnásobit počet strážců v azylových centrech. Jistě by bylo třeba dělat daleko více. Je však nutné vzít v potaz, že celkem přebývá v azylových centrech na 100 000 osob,“ konstatoval Johansson.

Podle informací The Local.se došlo v roce 2014 v azylových centrech ve Švédsku dohromady ke 148 incidentům. V loňském roce však toto číslo vyskočilo až na 322. „Kromě toho vzrostl také počet žhářských útoků a v roce 2015 nejméně dvacet azylových center kompletně shořelo či bylo poškozeno požárem,“ uvádí internetový zpravodajský server s dodatkem, že v roce 2015 přišlo do Švédska 160 000 žadatelů o azyl, což je v přepočtu na jednoho obyvatele nejvíce z celé Evropy.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…