Další zbraně z ČR na Ukrajinu. Pekarová a Vystrčil to ohlásili přímo v Kyjevě

26.11.2023 8:01 | Monitoring

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v ukrajinském parlamentu v Kyjevě prohlásili, že Česko dodá Ukrajině další zbraně. Šéf Senátu zdůraznil, že je potřeba nadále podporovat Ukrajinu, protože proti Rusku bojuje i za nás.

Další zbraně z ČR na Ukrajinu. Pekarová a Vystrčil to ohlásili přímo v Kyjevě
Foto: Sociální siť X
Popisek: Česká parlamentní delegace v Kyjevě

Do Kyjeva zástupci obou komor Parlamentu České republiky přijeli v den, kdy Ukrajina čelila největšímu ruskému náletu dronů od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Spolu s nimi zde byli zástupci parlamentů Belgie, Irska, Polska a Finska. Nějaký čas se ukrývali v krytech, než se přesunuli na plánovaný program, kterým bylo uctění památky obětí hladomoru a vystoupení v ukrajinském parlamentu. 

„V důsledku války rozpoutané Vladimírem Putinem jsou denně ničeny nevinné životy a páchány válečné zločiny. Naše podpora Ukrajiny proto nesmí polevit. Když nebudeme mluvit o tom, co se na frontě děje a co by se stalo v případě ruského vítězství, hrozí porážka nejen Ukrajině, ale také nám. Nedokázali bychom totiž pomoci ubránit zemi, která s námi chce sdílet hodnoty svobody a demokracie. Není pochyb o tom, že v takovém případě by Rusko ve své rozpínavosti pokračovalo,“ uvedla Pekarová na síti X.

 

 

Ukrajincům slíbila, že vojenské dodávky ze strany České republiky budou pokračovat. „Měli bychom dodat více zbraní a já vám slibuji, že to budeme dále činit," prohlásila v projevu v sídle ukrajinského parlamentu.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

„Bylo mi ctí vystoupit v ukrajinském parlamentu. Na místě, kde Ukrajina vyhlásila nezávislost a pevně věřím, že jednou zde bude hlasovat o členství v EU a NATO. Musíme udělat vše, co je v našich silách, abychom vyhráli válku, která je dalším pokusem o zničení ukrajinského národa,“ dodala šéfka Sněmovny na sítí X.

 

 

„Jsme s vámi a myslíme na vás. Jste hrdinové, kteří bojují nejen za sebe, ale i za ostatní. Velmi si toho vážíme. Slava Ukraini!“ zopakoval svá slova ukrajinským poslancům pak Miloš Vystrčil i na sociální síti X.

Šéfovi ukrajinského parlamentu Ruslanu Stefančukovi pak symbolicky předal svíčku, které vyrábějí Češi pro Ukrajince, aby jim přinesly světlo či teplo. „Jsou to svíčky, které přinášejí světlo a teplo. A Ukrajina světlo a teplo potřebuje. Z Česka jsem ho sem dnes přivezl symbolicky, ale věřím, že mnohem více je ho v našich srdcích,“ dodal Vystrčil.

 

 

Pekarová Adamová i Vystrčil uctili v Kyjevě památku obětí hladomoru z let 1932 až 1933, a uvedli, že se Rusko podobně jako tehdy snaží zlikvidovat Ukrajinu. „Za hladomor mohla politika Sovětského svazu, jejímž cílem bylo zničení ukrajinského národa. Dnešní Rusko má bohužel naprosto stejný záměr,“ zdůraznila předsedkyně Poslanecké sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Krysa a myš , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 26.11.2023 9:10:04
rozdávají z cizího,, Krádež za bílého dne,,

|  6 |  0

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…