Daň z příjmu stoupne o jedno procento, shodli se ministři

29.03.2012 20:29

Daň z příjmu fyzických osob (DPFO) by měla od roku 2013 stoupnout na 16 procent ze superhrubé mzdy. Nyní je 15 procent. Shodla se na tom dnešní porada ekonomických ministrů, řekl novinářům po jednání ministr financí Miroslav Kalousek. DPH by se měla od příštího roku zvýšit na 15 a 21 procent a daňové paušály živnostníků by měly zůstat na stávajících hodnotách ovšem s omezením na využití daňové slevy a bonusu. Opatření by měly platit od roku 2013 s omezením na tři roky.

Daň z příjmu stoupne o jedno procento, shodli se ministři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

"Musím říci, že debatu pokládám za věcnou a konstruktivní a základní věci pokládáme za dohodnuté," uvedl ministr. Mezi hlavní body patří DPH a valorizace důchodů. Ta bude nižší, protože důchody budou valorizovány o jednu třetinu inflace a jednu třetinu růstu reálných mezd.

V případě daně z příjmu nechtějí ekonomičtí ministři zavádět dvě sazby daně. "Nechceme zrušit tu konstrukci jedné sazby," uvedl ministr. Majetní ovšem budou podle něj platit z příjmu nad strop sociálního a zdravotního pojištění určité procento jako solidární příspěvek. Jeho výše ještě nebyla podle Kalouska dohodnuta. Stropy na sociální a zdravotní pojištění činí zhruba 100.000 korun měsíčně.

Výše výdajových paušálů se nezmění

Výše výdajových paušálů zůstane podle ministra stejná. "Nicméně, kdo bude uplatňovat paušály, nemůže uplatňovat ani slevy na dani, ani daňové bonusy. Pokud bude chtít živnostník uplatnit paušály a bonusy, bude muset účtovat. Bude zde jasný výběr a omezí to zneužívání paušálů," uvedl Kalousek. Zároveň živnostníci s nárokem na výdajový paušál ve výši 40 procent budou v jeho využití omezeni výší obratu, na které se vláda dohodne prý později.

Kalousek uvedl, že nyní bude muset dohodnuté návrhy zpracovat. "Zcela určitě se ještě nad návrhy sejde porada ekonomických ministrů, a když to odsouhlasí, tak předložím návrh do vlády," uvedl ministr.

V roce 2013 bude podle ministerstva financí kvůli dodržení schválených schodků rozpočtu nutno ušetřit proti současným návrhům 42,4 miliardy korun a v roce 2014 již 84,4 miliardy korun. Pro rok 2013 počítá MF se schodkem rozpočtu 100 miliard korun a v roce 2014 s deficitem 70 miliard korun.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…