Daniel Herman sdělil osobní historku s kardinálem Vlkem

20.03.2017 9:11

Vůči svému okolí byl tvrdý, ale nikoliv netečný, píše o zesnulém kardinálovi Miloslavu Vlkovi dnešní Mladá fronta Dnes.

Daniel Herman sdělil osobní historku s kardinálem Vlkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Miloslav Vlk

A dokládá to na příhodě z roku 1990. Mladý sekretář budějovického biskupa tehdy připravoval šéfovu cestu do Železné Rudy, a protože byl v práci nový, nevěděl, co vzít s sebou, kam zavolat. „Ptal jsem se biskupa, jak mám vyřídit jednu organizační věc, a dostalo se mi odpovědi, že to je můj úkol a šéf se právě na to má dotazovat tajemníka,“ vzpomíná sekretář. Jmenuje se Daniel Herman a dnes sedí ve vládě jako ministr kultury. Oním biskupem je pozdější pražský arcibiskup a kardinál Miloslav Vlk, který v sobotu zemřel na rakovinu.

Herman, jehož právě Vlk přivedl do veřejného života, na historce dokládá, co bylo pro kardinála typické: na své okolí byl tvrdý. Ale nikoli netečný, píše list.

Se svou příhodou se svěřil také jeden z generace mladých kněží Jan Jandourek. „Napsal jsem tenkrát v Katolickém týdeníku článek o stavu duchovních, o kterých jsem soudil, že jsou unavení a nepříliš kreativní a že tohle opravdu není ideál, který by někoho z mladších k tomu povolání přitáhl. Zvedla se bouře nevole. A když jsem pak kardinála Vlka potkal na Hostýně, pro lidi stojící opodál to muselo vypadat trochu jako výchovné setkání v ředitelně školy. Kardinál stál před odjezdem vedle svého vozu a přísně mi sděloval, že takto to skutečně nelze,“ vzpomíná Jandourek. Hned však dodává, že jiná setkání byla vřelá a srdečná.

Lidé, kteří kardinála znali zblízka, podle listu shodně hovoří o jeho „chodské neústupnosti“. Ta se projevovala i navenek při tahanicích s politiky o katedrálu či jiný církevní majetek. „Když zemřel ministr kultury Pavel Dostál, kterého v dětství zfackoval nějaký husitský katecheta a on z toho měl celoživotní proticírkevní afekt, dostihl jsem kardinála mobilem někde na letišti před odletem do ciziny a ptal jsem se ho, jestli mi chce do článku něco říci k Dostálovu odchodu. Řekl mi jen: ‚Raději ne.‘ Celkem jsem to dost chápal,“ vrací se Jandourek do roku 2005.

Mladá fronta Dnes také přináší rozhovor s Antonínem Randou, mužem, který byl s umírajícím kardinálem Vlkem do posledních chvil.

„Pana kardinála Vlka jsem poznal jako člověka velmi emočního, byl v něm život. Rád se pro něco nadchl, někdy i rozzlobil, rád se smál. Nikdy to nebyl papaláš. Ani ve svém odcházení,“ svěřil se Randa.

Podle něj kardinál Vlk až do poslední chvíle věděl, že i když je bezmocný na lůžku, stále o něho mají lidé zájem. Chodili za ním, dávali mu zpětnou vazbu.

Oporu měl tedy nejen v Bohu, ale i v zájmu lidí. „Ta opora spočívala v utvrzení, že svůj život nežil marně, že žil pro ty, kteří za ním teď chodí. Vždycky, když jsem mu vyřizoval vzkazy, oči se mu úplně rozzářily. A začal mluvit o tom, že by bylo fajn, aby i ti lidé, třeba v kostele, zažívali stejnou Boží blízkost jako on ve své nemoci,“ uvedl Randa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…