Daniel Kroupa přirovnal Babiše ke kozlovi: Zahradu vám neobdělá, jen z ní všechno sežere

26.04.2018 20:35

Podle filozofa a politologa Daniela Kroupy se prezident Miloš Zeman od dob, kdy se s ním přátelil, výrazně změnil a současný premiér v demisi Andrej Babiš ani sám neví, zda vlastně míří doleva nebo doprava. V rozhovoru pro server Reflex.cz také prozradil, co mu nejvíc vadí v polistopadové éře. „Česká demokracie prožívá zatím nejhlubší pád za poslední čtvrtstoletí,“ říká.

Daniel Kroupa přirovnal Babiše ke kozlovi: Zahradu vám neobdělá, jen z ní všechno sežere
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniel Kroupa, spolutvůrce českého volebního systému

„Za těch více než pětadvacet let česká demokracie prošla mnohými vzestupy a pády a tohle je ten nejhlubší. Doufali jsme, že takový nikdy nepřijde. Vláda hnutí ANO s podporou komunistů zničí étos, s nímž jsme po 17. listopadu obnovovali demokracii. Spolupráce s SPD by pokazila i pověst naší republiky v zahraničí,“ řekl v úvodu rozhovoru pro server Reflex.cz politolog, podle kterého jedinou nadějí, která zbývá, je, že se takový étos znovu probudí v mladé generaci.

„Doufám, že to nebude historický zlom. Pevně doufám, že je to jen epizoda,“ uvedl Kroupa. „Je iluzí, že na tom účast sociální demokracie ve vládě něco změní. To víte, když si zvolíte kozla zahradníkem, nebude poctivě obdělávat zahradu, ale sežere vám nejen salát, ale i všechnu zeleninu,“ odpověděl na otázku, zda může tato rizika vládnutí pana Babiše s podporou extremistů pro stát mírnit ČSSD, pokud si s hnutím ANO koaličně plácne.

Andrej Babiš je podle politologa podnikatel každým coulem. „Kariéra a byznys jediným životním úkolem. Nyní nepřichází spravovat zemi ku prospěchu všech občanů, ale získat co největší moc a vytvořit lepší podmínky pro své podnikání,“ je přesvědčen. Největším rizikem podle něj je to, že se bude snažit ohýbat politický systém, tak aby soustředil do svých rukou co nejvíce mocenských nástrojů a aby jeho hnutí zůstalo u moci co nejdéle.

„Na prvním místě to znamená ovládnutí médií, na druhém místě přizpůsobení volebního systému a na třetím místě dosazení svých lidí na klíčové pozice v bezpečnostním aparátu,“ řekl Kroupa s tím, že důkazem toho je i to, že Babiš nepřišel s nějakou myšlenkou, co s tou zemí udělat. „On se žádnou myšlenkou nepřišel, nepředložil žádnou politickou vizi.“

Celý rozhovor ZDE.

Premiér v demisi Babiš prý neprezentuje žádný ucelený politický názor, ale říká vždy jen to, co se momentálně hodí. „Míří doleva, nebo doprava, na Východ, nebo na Západ? Nevíme, protože neví ani on sám,“ zdůraznil a poukázal i na to, že dnešní Miloš Zeman je jiný člověk než ten, s nímž se kdysi přátelil. „Obrátil se zády k hodnotám, které dříve sám vyznával. Vyběhl na hřiště, aby hrál za demokraty, a přeběhl k nepříteli. Přes polovinu voličů získal proto, že jeho protivníci nedokázali v kampani efektivním způsobem představit protikandidáta,“ uzavřel politolog.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…