David Rath a Babišovo Čapí hnízdo: Zásadní tvrzení

16.03.2016 8:12

V kauze čerpání dotací pro Čapí hnízdo prý sehrál roli také bývalý středočeský hejtman David Rath. Jeho úlohu zmapoval server Neovlivní.cz.

David Rath a Babišovo Čapí hnízdo: Zásadní tvrzení
Foto: ReproFoto: FTV Prima
Popisek: Andrej Babiš v pořadu Partie

Ten píše, že po odchodu hejtmana ODS Petra Bendla z vedení Středočeského kraje nechal jeho nástupce David Rath prověřit všechny velké dotační projekty z Bendlovy éry, jestli by se nedaly zastavit. Mezi nimi i Bendlem již schválené Čapí hnízdo.

Projekt dnešní farmy Andreje Babiše nakonec zastaven nebyl. Na rozdíl od jiných, jak se sám Rath pochlubil v roce 2010 v týdeníku Euro, kterému řekl, že se mu podařilo například „odradit majitele luxusního hotelu Chateau Mcely, který se vzdal přiznané dotace 42 milionů korun“.

Celý text je ZDE

Padesátimilionová podpora pro Čapí hnízdo pod sociálnědemokratickým hejtmanem naopak pokračovala. A byl to později prý opět David Rath, kdo politikům v regionálním dotačním výboru navrhl odpuštění mnohamilionové pokuty za neoprávněné čerpání dotace pro Čapí hnízdo.

Nešlo s tím nic dělat

Stavba Čapího hnízda tak – i přes pozdější audit z roku 2011, který vyústil v pokutu – pokračovala a dál čerpala dotační podporu určenou malým a středním firmám. Server poukázal na to, že sám David Rath již v roce 2010 veřejně řekl, že Čapí hnízdo je miliardáře Andreje Babiše.

„Ukázalo se, že projekt už je schválený, smlouva podepsaná, nešlo s tím nic dělat,“ vysvětluje dnes sociální demokrat a tehdejší šéf středočeského dotačního úřadu Tomáš Novotný.

Rath dělal kolem Čapího hnízda rozruch. Pak to najednou utichlo

Bývalý hejtman Petr Bendl k celé věci řekl: „Pamatuji si, že Rath dělal kolem Čapího hnízda rozruch. Pak to najednou utichlo. Proč, to nevím.“ Sám Bendl původně dotaci podepsal.

David Rath dosud na žádost serveru o rozhovor nereagoval.

Čapí hnízdo přestavovala firma zmiňovaná v rozsudku

Server ale připomněl, že Rath byl v létě 2015 – zatím nepravomocně – odsouzen za systematickou korupci při rozdělování veřejných zakázek ve středních Čechách.

V jeho aféře buštěhradského zámku vystupuje rovněž stavební společnost Bak. Soud v rozsudku nad Rathem výslovně konstatoval, že ve zmanipulovaném výběrovém řízení na firmu pro rekonstrukci zámku sehrála firma Bak „roli křoví“ v tendru.

Podle zjištění serveru ale právě společnost Bak v Rathově éře přestavovala i Čapí hnízdo. „Vyplývá to z dokumentů středočeského dotačního úřadu, které má redakce k dispozici, Čapí hnízdo sama společnost uvádí i ve své firemní webové prezentaci,“ uvádí server.

Z dokumentů prý vyplývá, že mnohamilionová dotace, kterou středočeský úřad – podle dvou auditů v příkrém rozporu s dotačními pravidly – urychleně schválil a převedl na účet Čapího hnízda před Vánoci roku 2009, posloužila k úhradě faktur právě od firmy Bak.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…