David Rath bloguje o "baronech strachu": Všichni sledují Kalouska a Babiše. Ale copak asi dělá paní Bradáčová?

22.02.2015 11:39

O nebezpečí, které může znamenat pro naši zemi nekontrolovaná moc státních zástupců, se na svém blogu na serveru Aktuálně.cz rozepisuje bývalý poslanec David Rath. Ten ovšem čelí obvinění ze spáchání trestných činů poškození finančních zájmů Evropské unie, přijetí úplatku, podplacení a sjednávání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě.

David Rath bloguje o "baronech strachu": Všichni sledují Kalouska a Babiše. Ale copak asi dělá paní Bradáčová?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař David Rath

V úvodu Rath přiznává, že je „pouhým sprostým obviněným, tedy už i obžalovaným a třeba budu i odporným odsouzeným.“ Zároveň ale tvrdí, že nikomu nezpůsobil byť nejmenší škodu. „Veřejné zakázky byly realizovány za ceny obvyklé a nižší a veřejné soutěže probíhaly v souladu se zákonem a nikdo jimi nemanipuloval. To netvrdím jen já, co se prý mohu hájit i lží, ale to jsou závěry soudních znalců, auditorů povolaných EU, ministerských a krajských úředníků a hlavně to tvrdí i desítky již vyslechnutých svědků,“ uvedl na svou obhajobu.

Souzen jsem proto, že u nás platí anomální zákony

Rath připouští, že „člověk nezasažený českým represivním aparátem“ možná nepochopí, proč je tedy souzen a proč možná bude i odsouzen. „Prostě proto, že u nás platí anomální zákony umožňující široký a účelový výklad a tím pádem umožňující odsoudit kohokoli za cokoli, když je k tomu vůle. Zdravý rozum v tom nenajdete,“ tvrdí.

Stýská si, že hlavním heslem dneška je nezávislost represivního aparátu a ptá se, co toto médii skloňované heslo ve skutečnosti znamená. Někteří členové represivního aparátu podle Ratha si chtějí dělat jen to, co oni sami uznají za vhodné, nikomu to nechtějí vysvětlovat a skládat ze své činnosti účty, natož nést za své chyby a omyly zodpovědnost. Proto je bývalý středočeský hejtman nazývá "Baroni strachu" a výslovně jmenuje například pražskou vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou.

"Denně slyšíme, co udělal či neudělal, nebo řekl premiér Sobotka, ministr Babiš či poslanec Kalousek. Víte co v té době dělá třeba taková paní Bradáčová a jí podobní v represivním aparátu? Víte koho nechávají stíhat, sledovat, tedy zlikvidovat, nebo o kom rozhodli, že ho naopak ochrání," píše.

„Chtějí návrat k totalitě, kdy vládne represe, která může vše a nemusí nic,“ píše Rath a dodává, že je naivní si myslet, že lidé z represivního aparátu jsou vázáni zákony. „Ty jsou často gumové, aby je mohli užít, jak potřebují a navíc jsou to oni, kdo mají tu moc je vykládat. To co je napsáno není podstatné, podstatné je, jak to oni vyloží,“ myslí si bývalý středočeský hejtman.

Celý blog Davida Ratha najdete ZDE

Média by měla začít uvažovat o tom, co je méně nebezpečné

Závěrem dodává, že stokrát raději bude ve státě, v němž bude moc plně v rukou volených politiků, kteří ale nejpozději za 4 roky musí předstoupit před nás všechny. „Než moc v zemi předat nikým nevolenému a navždy jmenovanému prokurátorovi co zlikviduje každého, koho si umane a přes tuto moc může ovládnout vše,“ uvádí Rath, podle něhož by média i veřejnost měla začít uvažovat co je menší zlo a co je pro celou společnost méně nebezpečné.

Špinavá politika a čistá nová justice? To není realita

„Obraz špinavé politiky a čisté nové justice není obrazem reality, jde o stále stejně myslící a konající lidi, kterým jde o vlastní moc a prospěch a bez trvalé kontroly a skládání účtů se zvrhnou jak v politice, tak v represivním aparátu. Tam možná ještě rychleji, neboť tam mají mimořádnou pravomoc nad životy a majetkem druhých lidí,“ varuje David Rath závěrem.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…