David Rath byl propuštěn z basy. Ještě dnes promluví

11.11.2013 14:40

AKTUALIZUJEME Někdejší hejtman a poslanec za ČSSD David Rath po téměř roce a půl opustil vazební věznici. Zatčen byl v květnu 2012 a z obavy před jeho možným útěkem byl vyšetřován za mřížemi. Měl se dopustit korupčního jednání.

David Rath byl propuštěn z basy. Ještě dnes promluví
Foto: repro ČT, tan
Popisek: David Rath na svobodě

Anketa

Máte radost z propuštění Davida Ratha?

80%
20%
hlasovalo: 10861 lidí

Vrchní soud vyhověl stížnosti Davida Ratha obžalovaného z korupce na vazbu a propustil ho z vězení. Exposlanec za mřížemi strávil 18 měsíců. Část vazby prožil v Litoměřicích na severu Čech, později byl převezen do Prahy.

Kott zůstává ve vazbě

Advokát Josef Ortman k tomu poznamenal, že nepochybně jde o úspěch Davida Ratha a jeho obhájců. „Nezbude, než jim pogratulovat,“ pronesl právník ve vysílání České televize.  Obratem k tomu dodal, že mu soud teoreticky může sebrat pas, uložit mu povinnost dokládat příjmy nebo mu nařídit, aby se zdržoval na konkrétním místě. Je třeba dodat, že policii se zatím nepodařilo zajistit všechny finanční prostředky, které měly podle kriminalistů pocházet z Rathovy trestné činnosti, takže riziko útěku stále trvá. 

Vše k Davidu Rathovi ZDE.

Exposlanec také bude muset absolvovat výstupní prohlídku, která podle advokáta trvá standardně dvě hodiny. Za velmi netradiční pak označil skutečnost, že Rathovi advokáti vjeli do areálu vozem, což je opravdu velmi nečekané. Podle advokátova názoru tento krok povolil ředitel věznice proto, aby Ratha uchránil před zájmem novinářů.

David Rath byl zatčen společně s Kateřinou Pancovou a Petrem Kottem. Ten jako jediný nadále zůstává ve vazbě. Informoval o tom server Aktuálně.cz s tím, že Kottovi advokáti nepodali na rozdíl od Rathových stížnost proti zamítnutí ukončení vazby. Rath podal celkem čtyři stížnosti na vazbu. Pancová vazební věznici opustila již v září. Soud nejen s trojicí výše uvedených bude pokračovat v prosinci, lednu i únoru.

Chystá se tisková konference

Po svém propuštění David Rath absolvuje také tiskovou konferenci, kde bude mít poprvé po delší době prostor k širšímu vyjádření. Právu to řekl advokát Roman Jelínek. Dosud se obhajoval buď ve sněmovně - dnes již rozpuštěné - nebo v krátkých textech, které médiím posílal z vězení.

Ruzyňské brány Rath nakonec opustil přibližně deset minut před půl čtvrtou a vydal se do Hostivice, kde má proběhnout avizovaná tisková konference.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…