Debata poslanců o daňovém balíku se změnila ve spory o evidenci tržeb

30.11.2016 17:54

Dnešní sněmovní debata o vládním daňovém balíku se zvrtla ve spory opozice s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Ministr v úvodu debaty představil poslancům svůj pozměňovací návrh ohledně změn v elektronické evidenci tržeb (EET), který chce do daňového balíku vložit. Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek ho ale obvinil, že nemluvil k věci, protože problematika EET nesouvisí s projednávaným daňovým balíkem.

Debata poslanců o daňovém balíku se změnila ve spory o evidenci tržeb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanci ve sněmovně

Daňový balík má především zvýšit daňové slevy na děti a poslanci ho dnes projednávají ve druhém čtení, kdy mohou přednášet pozměňovací návrhy. Už jich předložili asi tři desítky. Předloha mění celkem sedm daňových zákonů.

Když Babiš představil svůj avizovaný návrh, který má hlavně vyjmout některé živnostníky z povinnosti evidovat tržby, Kalousek ho obvinil, že mluvil o jiném zákonu než o těch, o nichž je v předloze řeč, a zákon řádně neuvedl. „On tady nemá svoji tiskovou konferenci Agrofertu. Já se cítím skutečně ponížen jeho jednáním,“ prohlásil Kalousek.

Babiš ale jeho tvrzení odmítl. Upozornil na to, že jeho pozměňovací návrh je spjat s novelizací zákona o daních z příjmů, a s projednávaným materiálem tedy souvisí. Poslanec ANO Bohuslav Chalupa řekl, že se cítí být ponížen tím, co zaznívá na Babišovu adresu. Předseda hospodářského výboru Ivan Pilný (ANO) zkritizoval zneužívání přednostních práv k vystoupení. „Já se necítím ponížen, ale fakt mě to už nebaví,“ prohlásil.

Babiš dnes obdobně jako dřív elektronickou evidenci tržeb hájil. Poukazoval mimo jiné na to, že je to první zákon, který má zkušební provoz. To, že svůj návrh předkládá právě dnes, nemá nic společného s tím, že ostrý start EET začne ve čtvrtek, zdůraznil. Je to proto, že druhé čtení daňového balíku připadlo na dnešek a je to podle něj poslední daňový zákon, kterým se bude sněmovna ještě zabývat.

První část jeho pozměňovacího návrhu počítá s tím, že živnostník, který má daň z příjmů stanovenou paušálně, by nemusel podléhat EET. Podmínkou bude, že jeho příjmy v předchozích třech letech nepřekročily ročně 250 000 korun. Paušální daň si živnostník může již podle nynějšího zákona sjednat s finančním úřadem. Zatím toho ale v celé ČR využilo jen několik desítek podnikatelů.

Druhou změnu v EET Babiš navrhl u e-shopů pro ty transakce, kde zákazník platí kartou přes internet a transakce se odehraje bez osobní účasti. Na ně se EET také vztahovat nemá. „Je tam jasná elektronická stopa,“ popsal.

Koaliční sociální demokraté ale pro tyto Babišovy návrhy pochopení nemají a podpořit je nechtějí. Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka novinářům řekl, že jeho strana nechce z EET dělat trhací kalendář.

 

 

 


 

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…