Debatu o energetickém zákonu prodlužují projevy poslanců Úsvitu

11.03.2015 12:58

Sněmovna se dopoledne vrátila k přerušenému druhému čtení kontroverzní vládní novely energetického zákona. V rozpravě vystupují především poslanci z klubu opozičního hnutí Úsvit a novelu kritizují. Před přijetím novely a jejími dopady varuje i Energetický regulační úřad (ERÚ), podle něj nelze dopady změn zákona vyčíslit. K novele se ve Sněmovně sešlo asi 350 pozměňovacích návrhů.

Debatu o energetickém zákonu prodlužují projevy poslanců Úsvitu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na základně poslaneckého klubu Úsvitu vznikne nová strana a vstoupí do ní drtivá většina poslanců tohoto hnutí. Vzorem nové strany bude Marine Le Pen

Poslanci Úsvitu varovali před růstem cen i destabilizací ERÚ. Poukazovali i na to, jaké problémy a náklady přineslo zavedení podpory obnovitelných zdrojů, hlavně solárních elektráren. Vyjadřovali obavy, aby se podobná situace neopakovala.

Úsvit chce mimo jiné vypustit z novely návrh na zřízení Rady ERÚ

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) považuje přístup Úsvitu za obstrukce. Kritiku zákona odmítl. K počtu pozměňovacích návrhů podotkl, že v roce 1999 se ke stejnému zákonu sešlo 1400 pozměňovacích návrhů. Zpravodaj k novele Milan Urban (ČSSD) zdůraznil, že návrh zákona má podporu tripartity. Řekl také, že projevy poslancům Úsvitu psal "drzý tiskový mluvčí ERÚ".

Úsvit chce mimo jiné vypustit z novely návrh na zřízení Rady ERÚ, která má úřad řídit. Vláda navrhuje, že členy rady bude jmenovat vláda na návrh ministra průmyslu. Podle předsedkyně úřadu Aleny Vitásková ale rada úřad spíše destabilizuje. Urban k tomu řekl, že na zřízení rady není nic nenormálního a jako příklad uvedl Radu Českého telekomunikačního úřadu.

Novela mimo jiné stanoví, že poplatek za obnovitelné zdroje se má nově platit podle kapacity jističe

Regulačnímu úřadu se nelíbí především jeden z pozměňovacích návrhů, který umožní, aby se solární elektrárny vyhnuly povinnosti platit solární daň. Zůstal by jim ale nárok na podporu. Stát by tak mohl přijít celkem až o 35 miliard korun. Ministr Mládek řekl novinářům, že ministerstvo už připravuje řešení, které tomu má zamezit.

Novela mimo jiné stanoví, že poplatek za obnovitelné zdroje se má nově platit podle kapacity jističe, a nikoli jako dosud podle spotřeby. Ministerstvo průmyslu ujišťuje, že žádný odběratel nově nezaplatí víc než dosud, někteří by naopak mohli ušetřit. Novela má také umožnit rozvoj střešních fotovoltaických elektráren s instalovaným výkonem do deseti kW. Pro jejich instalaci už nebudou domácnosti potřebovat licence.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…