Děláte bordel, fašisti. Jak se to chová ČT? Válka o vlajku v pochvě a Ježíše na divadle už zasáhla veřejnoprávní TV

28.05.2018 11:27

Policie předá případ sobotního narušení inscenace s postavou znásilňujícího Ježíše do přestupkového řízení pravděpodobně v tomto týdnu. Aktivisté protestovali v Brně proti hře přímo na jevišti. Policie musí událost nejprve administrativně zpracovat, což několik dní potrvá, řekl ČTK policejní mluvčí Pavel Šváb. A sociální sítě zatím žijí reakcemi. A kritika se snáší i na veřejnoprávní Českou televizi.

Děláte bordel, fašisti. Jak se to chová ČT? Válka o vlajku v pochvě a Ježíše na divadle už zasáhla veřejnoprávní TV
Foto: Festival Divadelní svět
Popisek: Divadelní hra Naše násilí a vaše násilí

Novinář Jan Moláček se na svém facebookovém profilu vyjádřil proti legitimizaci projevu krystalického fašismu tím, že mu budeme říkat protest či nesouhlas. „Protest a nesouhlas – i na hraně zákona – jsou v demokracii svaté, divadelní akce spolku s bizarním názvem ‚Slušní lidé‘ ale ničím takovým nebyla,“ reaguje tak na včerejší událost v Brně, kdy aktivisté protestovali proti kontroverznímu divadelnímu představení. 

„Mně vůbec nevadí, když někdo nenásilně naruší průběh akce, s níž se nedokáže smířit. Je to úplně běžný způsob vyjádření nesouhlasu. V Německu se bez blokování neobejde žádný pochod neonacistů, koneckonců totéž už zažili neonacisté i v Brně. Občas se zase někdo někam přiváže – třeba ke kolejím, po nichž má projet vlak s jaderným odpadem, nebo ke smrku na Šumavě. To je v pohodě a absolutně přiznávám tohle právo i protestujícím proti něčemu, co mně osobně nevadí,“ poznamenal Moláček.

Anketa

Vadí vám divadelní představení „Naše násilí, vaše násilí“, které bylo uvedeno v Brně?

94%
6%
hlasovalo: 21777 lidí

Na pódiu v divadle Husa na provázku však podle něj nestáli pohoršení věřící, ale čistokrevní pokračovatelé v díle nacistických bojůvek SA, kterým je Kristus úplně stejně ukradený jako Mohamed. „Na povel a za peníze (organizovanost a finanční zabezpečení této partičky nelze přehlédnout), ale o to ochotnější posunout hranice mlčky tolerovaného ve společnosti zase o kousek dál. Přerušit divadlo, nahánět nepopulárního politika nebo – jak víme z historie – vytřískat výlohy obchodů nepopulární menšiny a zdaleka tím neskončit,“ dodal novinář a poznamenal, že je nutné nazývat věci pravými jmény.

„Tohle není žádný protest ani nesouhlas, ale demonstrace síly a plíživé vytváření atmosféry strachu. Kdyby si ‚Slušní lidé‘ přinesli transparent, který by pravdivě shrnoval jejich moto, stálo by na něm: ‚Vidíte, co si můžeme dovolit už teď? Tak si představte, co všechno půjde, až budeme u kormidla. A radši už preventivně držte hubu‘,“ uzavřel novinář.

Své napsal také hudební novinář Jarda Konáš. „Nemám strach z migrantů. Nemám strach z multikulti. Nejvíc mě děsí plešatý palice, který byly v divadle naposledy na třídním výletě, samotný je nenapadne koupit si lístek na nějaký představení, jak je rok dlouhej, ale jakmile je v Huse na provázku hra kriticky reflektující současnou společenskou situaci, tak tam tyhle plešky naprosto cynicky si říkající Slušní lidé vlítnou a dělaj bordel, aby to divadlo alespoň sabotovali ostatním a kolektivu divadla vyslali jakože varování pro příště. Ať se na to dívám, jak se na to dívám, vychází mi z toho jedinej závěr: tenhle druh bezohledný nahnědlý touhy dupat po všem, co není po našem, je pro demokratickou společnost mnohem větší riziko než syrská rodina na cestě za lepším životem,“ zmínil Konáš.

„Jen krátce k aktuální brněnské kauze, které se diví zbytek republiky: Žijeme v zemi, kde je největším bojovníkem proti korupci trestně stíhaný člověk, největším odpůrcem migrace poloviční Japonec a lidi chce spojovat prezident, který nevynechá jedinou příležitost urazit názorové oponenty a s nimi půlku republiky. Proč je tedy tak nepochopitelné, že si náckové říkají Slušní lidé?“ uvedl politolog Miloš Gregor.

„Podněcování k rasové nenávisti v praxi. BRNO. Jsou neslušní Slušní lidé protestující proti historické lži a vulgaritě, nebo je neslušné divadlo, které to hraje??? DOPLŇUJI FOTOGRAFII z tohoto ‚umění‘. Aby bylo jasno, proti čemu se protestovalo. A komu se to prý nelíbí, je nácek. Uráží mne to. Protože i podle mne je to ryzí HNUS,“ poznamenala advokátka Jana Zwyrtek Hamplová na svém facebookovém profilu.

„Znásilňující Ježíš a česká vlajka tahaná z ženské pochvy (vlevo) by to asi moc nevylepšili. A JAK VY JSTE NA TOM? Taky ‚náckové‘? Tento výrok je na vyhazov. Takto totiž začínají občanské války... Že se lidé rozeštvou podobnými nehoráznostmi. Opravdu necháme hodnoty civilizovaného světa takto urážet? Na našich divadelních scénách? Muslimy? Jsme tolerantní, nebo už totální BLBCI?“ zeptala se rázně advokátka.

Hnutí Slušní lidé si pak na svém facebookovém profilu rýplo do České televize, a to kvůli tomu, že neodvysílala záběry, jak je z přirození muslimky vytahována česká vlajka. „Jelikož veřejnoprávní televize a další média o tomto faktu záměrně mlčí, tak VÁS PROSÍME O SDÍLENÍ!!!“ apeluje hnutí.

„Toto je ten okamžik, kdy jsme splnili svoji občanskou povinnost. Žádný normální člověk se nemůže dívat, jak si nějaká ‚herečka‘ vytahuje naši vlajku z přirození. To není o nahotě, jak se snaží hystericky nalhat médiím ředitel Glaser. Mimo jiné – v sále byla například Česká televize, tak proč tento ‚detail‘ opomíjí? Pokud se Vám to nelíbí, napište panu řediteli Glaserovi (glaser@ndbrno.cz) a primátoru Vokřálovi (vokral.petr@brno.cz), kteří to za normální považují. Vzhledem k tomu, že jsou veřejné osoby placené z našich daní, určitě odpoví... My to za normální nepovažujeme a snad již nyní rozumíte důvodům, které nás vedly k našemu sobotnímu vystoupení...“ sdělují členové hnutí. 

K celé věci se vyjádřil také na kamery lídr hnutí Zdeněk Pernica. „Na to jeviště jsme se dostali po nějakých deseti minutách, protože jsme chtěli vydržet a podívat se, o čem to je,“ sdělil Pernica. „Vypadalo to spíš jako porno než jako divadlo,“ řekl Pernica, že nejprve jen pískali a házeli vstupenky na jeviště. „Policie pak přišla a řekla nám, že nás bude muset vykázat, tak jsme je poslechli,“ sdělil Pernica. Ten mimo jiné uvedl, že v případě, že se takové věci budou dál dít, je hnutí připraveno i dále protestovat.

Video najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…