Delta si vás najde i doma ve skafandru, varoval z Primy Ludvík. A pak neočkovaní mají těžký průběh

07.11.2021 15:50 | On-line

Nechte se očkovat, vyzývají společně končící ministr zdravotnictví za ANO Adam Vojtěch, jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) i ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík. „Delta se vůbec nikomu nevyhne. I když se zavřete doma do skafandru,“ prohlásil Miloslav Ludvík. Pirátský expert na zdravotnictví Ondřej Dostál nabízí poněkud odlišný pohled. Nahlédněte.

Delta si vás najde i doma ve skafandru, varoval z Primy Ludvík. A pak neočkovaní mají těžký průběh
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miloslav Ludvík na sjezdu ČSSD.

Epidemie koronaviru v Česku dál nabírá na síle. V tomto týdnu překonal  počet nově potvrzeně nakažených třikrát 9 tisíc a jednou 8 tisíc. V nemocnicích leží přes 2600 pacientů s covidem. Čeká nás další tvrdá zkouška českého zdravotnictví? V nedělní Partii Terezie Tománkové na televizi CNN Prima News o tom debatovali končící ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch, pirátský expert pro oblast zdravotnictví Ondřej Dostál, jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) a ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík.

Posledně jmenovaný se s tím nepáral a na rovinu popsal, proč by se lidé měli očkovat. „Delta se vůbec nikomu nevyhne. I když se zavřete doma do skafandru,“ prohlásil Miloslav Ludvík. „Ať si každý uvědomí, že na něj virus skočí. Pak už se lidé dělí jen na ty, kteří jsou očkovaní, a na ty, kteří nikoli. Pokud ne, jsou v křivce lidí s těžkým průběhem,“ doplnil Ludvík. Největší problém vidí u těch starších 65 let.

Ministr Vojtěch diváky ujišťoval, že vláda dělá, co může. „Máme dneska mezitýdně nárůst očkovaných o 50 procent a musíme dělat vše pro to, aby se počty očkovaných nadále zvyšovaly,“ vysvětloval snahy kabinetu Vojtěch.

Kuba však naznačoval, že stát toho musí dělat ještě mnohem víc. „Stát musí provést český národ tímto obdobím, které může trvat ještě půl roku nebo rok, to je prostě přirozená věc související s respiračním onemocněním tak, aby vydržel zdravotní systém, aby u toho ta společnost prošla ekonomicky a sociálně a aby ty děti třeba za 3 roky nebyly vzdělanostně úplně na nule,“ upozornil Martin Kuba s tím, že očkování napomůže ochraně celé společnosti.

Reálně to znamená, že stát bude muset postupovat tak, aby se počty nakažených osudově nepřeklopily do jednotek intenzivní péče. Cestu tady vidí v očkování.

Když se dostal ke slovu Dostál, prohlásil, že stát by měl uznávat i prodělání nemoci, které poskytuje ochranu.  Stát by se podle něj měl zaměřit především na rizikové občany, kteří nemoc neprodělali a ještě nejsou očkovaní. Mezi lidmi, kteří covid prodělali, tak vidíme lidi, kteří dostali covid podruhé a nekončí na JIP, což podle Dostála ukazuje, že prodělání nemoci lidi chrání.

Vojtěch se tady postavil proti a poukázal na americkou studii, jejíž data ukazují, že imunita získaná očkováním je delší, než imunita získaní proděláním nemoci. Vůbec nejlepší je podle Vojtěcha nemoc prodělat a očkovat se. Debaty o protilátkách se sice vedou, ale v mnoha zemích světa se protilátky jako dostatečná ochrana proti covidu neuznávají.

Miloslav Ludvík i Martin Kuba se tady s ministrem Vojtěchem shodli. Ludvík upozornil, že lidé mohou mít různou míru protilátek a ne vždy je to úroveň natolik velká, aby občany ochránila. Problém je podle něj v tom, že se covidem nakazí mladí lidé, kteří v nemocnici neskončí, ale mohou nakazit své babičky a dědečky, a ti už v nemocnici skončit mohou. Proto je podle Kuby třeba najít takové řešení, které mladým lidem dovolí žít, ale zároveň povede k tomu, že starší lidé nezahltí české nemocnice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …