Demagog, lhář, gauner, bakalář. Bitva Ratha se Šnajdrem na Primě

30.01.2011 12:04

Když se u jednoho stolu sejde stínový ministr zdravotnictví David Rath a předseda správní rady VZP Marek Šnajdr, láska a náklonnost z televize rozhodně nekapou. Naopak, nevraživost neskrývá ani jeden z nich.

Demagog, lhář, gauner, bakalář. Bitva Ratha se Šnajdrem na Primě

Kromě tradičního "pana bakaláře" padaly výroky typu demagog, lhář, gauner a podobně. Tématem bylo věcné financování zdravotnictví, ale studio pořadu Partie na Primě spíše připomínalo bitevní pole.

"Pan poslanec Rath říká v debatách pořád to samé, to je diskusní evergreen," kroutil Šnajdr hlavou, zatímco o něm Rath mluvil jako o gaunerovi, který je jedna ruka se soukromými podnikateli, a má několik luxusních vil. Čísla, kterými argumentoval, si podle Ratha sám zfalšoval, a obecně má výrazný podíl na špatném stavu českého zdravotnictví.

Evergreenem bylo i Rathovo "pane bakaláři", ve třičtvrtěhodinové stopáži pořadu padlo celkem třináctkrát. "Zkuste alespoň tady v pořadu respektovat základy slušnosti," vyzýval hejtmana Šnajdr.

Čtěte: Bylo, nebylo... Rathova pohádka o zlém bakaláři Šnajdrovi z ODS

Oba muži se neshodli ani na receptu, jak vyřešit podfinancování českého zdravotnictví. To asi ani nikoho nepřekvapilo. "Celý segment je finanční Popelka, je dlouhodobě podfinancován, já se to snažil upravit, ale měl jsem na to krátkou dobu," řekl Rath.

Prý by mu stačilo, aby pojišťovny navýšily úhrady za péči na 103 procent, pak by nemocnice ve Středočeském kraji uspokojily i pacienty i lékaře.



"To je přesně ideologie Rathových dětí Kubka a Engela," reagoval Šnajdr. "Řešení 'nalijte nám víc peněz' znamená, že se tu sejdeme další rok zase se stejným problémem." Uspokojit nejdříve ty křičící, protestující a vydírající lékaře je podle Šnajdra špatné. Ti konstruktivní a racionální tak musí zase dál čekat.

A Rathův Středočeský kraj navíc neumí hospodařit. Navzdory tomu, že je tam kvůli privatizaci méně veřejných nemocnic než jinde, hospodaří permanentně se ztrátou.


Jak hospodaříte? Nevím. To mě nepřekvapuje

Rath výrazně nesouhlasil. "Já nevím, jak hospodařím," přiznal pak. Šnajdr se zasmál. "To mě vůbec nepřekvapuje," podotkl. Rath reagoval, že je to způsobeno VZP, která dodává nemocnicím zprávy o financích s výrazným zpožděním.

"Váš názor, že sektor soukromý je gauner a veřejný je zlatíčko, je hloupost," shrnul Šnajdr. "V soukromých nemocnicích je evidentně lepší management, lidé jsou spokojeni. Vy permanentně vytváříte ztrátu, tak začněte věci řešit od sebe."

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ: Rath ve studiu provokoval, Šnajdr se nedal, říká odborník


Čtěte:

Foto: Hans Štembera, Repro TV Prima

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…