Demokracie dostává na frak. Jaroslav Bašta o tom, jak se vyrábějí kauzy pár dní před volbami, aby se nestihlo reagovat

26.05.2019 7:14

Někdejší diplomat v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta se věnoval v komentáři pro Prvnízprávy.cz rakouské vládní aféře předsedy Svobodných Heinze-Christiana Stracheho. Na této aféře je podle něj dobře vidět, jak funguje tzv. postdemokracie, v níž demokracie dostává na frak.

Demokracie dostává na frak. Jaroslav Bašta o tom, jak se vyrábějí kauzy pár dní před volbami, aby se nestihlo reagovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

V české politice bývalo podle Bašty zvykem vytahovat na své oponenty špínu těsně před volbami, aby se pošpinění mohli jen těžko bránit. Klasickým příkladem prý mohla být Kubiceho zpráva z roku 2006 a tvrzení, že stát a organizovaný zločin srůstají. Touto zprávou byla těsně před volbami poškozena sociální demokracie vedená tehdy Jiřím Paroubkem. Před volbami 2017 byl zase k trestnímu stíhání vydán premiér Andrej Babiš.

„Pravda, již dva roky demonstrují občané, kteří nechápou proč si voliči vybrali trestně stíhaného politika s temnou lustrační minulostí. Dle mého názoru odpověď na jejich otázku je prostá – už to je stereotypní a okoukaný způsob nedemokratického ovlivňování demokratických voleb. Navíc u většiny starších občanů funguje imunita vůči neobratné propagandě,“ napsal Bašta.

Řada lidí už je na špinění protivníků zvyklá a prý mu v dnešní postdemokracii nevěnují zdaleka tolik pozornosti, než by si přáli tvůrci obdobných útoků.

Také v Rakousku nastává doba, ve které je důležité toho či onoho politika pořádně umazat. Pokud o tom někdo pochybuje, může se podle Bašty podívat na aféru dnes již bývalého vicekancléře Heinze-Christiana Stracheho.

„Sleduji-li skandál, který vypukl deset dní před volbami do Evropského parlamentu, musím ocenit předvídavost lidí v pozadí, kteří ho zorganizovali. Vyhodnotili psychologický profil dlouholetého předsedy opoziční politické strany Svobodných Heinze-Christiana Stracheho a dobře odhadli výsledek předčasných parlamentních voleb v říjnu 2017. Proto již na konci července téhož roku zorganizovali na španělské Ibize provokaci s údajnou neteří ruského oligarchy, natočili sedmihodinové (více méně) opilecké blábolení, které sestříhali na sedmiminutové úderné kompromitující video. Pak nechali pana Stracheho, aby se stal vicekancléřem, počkali téměř dva roky a materiál zveřejnili,“ uvedl Bašta.

Prvotním cílem tohoto videa podle autora bylo poškodit těsně před volbami do Evropského parlamentu všechny protiimigrační strany, aby neuspěly tolik, jak by jinak možná mohly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…