Demokracie v Česku se postupně vytrácí, domnívá se starosta Mirotic

09.04.2015 9:55

Volby v Miroticích žádnou zásadní změnu nepřinesly. Tedy až na změnu vedení, kde nahradila Martina Mikšíčková (BPP) svého kolegu Milana Brunclíka. Jak hodnotí první měsíce ve funkci a jaké jsou její plány pro ty nadcházející? Prozradila nám také, kde vidí příčiny znechucení občanů politikou a proč podporuje posílení přímé demokracie v Česku.

Demokracie v Česku se postupně vytrácí, domnívá se starosta Mirotic
Foto: archiv starostky
Popisek: starostka Mirotic Martina Mikšíčková (BPP)

V komunálních volbách jste nahradila v čele kandidátky a následně i na postu starosty vašeho kolegu Milana Brunclíka. Proč došlo k této výměně a co pro vás tento závazek znamená?

Pan Milan Brunclík zastával funkci starosty dvě volební období a již si nepřál kandidovat v čele Sdružení nezávislých kandidátů. Proto po vzájemné dohodě kandidujících kolegů jsem přistoupila na tuto pozici na kandidátce. Tento závazek pro mě znamená především pracovat tak, aby občané Mirotic byli ve svém městě spokojeni.

Jak byste zhodnotila první měsíce ve funkci?

Od nastoupení do funkce jsem v jednom kole, stále se musím učit. Musím se seznámit s úkoly plynoucími z této pozice i se související legislativou. Moc si vážím ochoty a vstřícnosti minulého pana starosty, zaměstnanců úřadu i zastupitelů města.

Promítne se změna pohlaví nějak v řízení města?

Snad ano. Je to stejné jako v běžném životě. Mužský pohled na dění je odlišný od ženského. To ale musejí posoudit obyvatelé našeho města.

Jaké jste si stanovila hlavní priority pro první rok?

Mezi priority našeho města patří výstavba ČOV, pečovatelského domu pro seniory a s tím související získání finanční podpory z dotačních titulů. Do konce tohoto roku bychom chtěli mít zpracovanou projektovou dokumentaci a připravené výběrové řízení na zhotovitele stavby.

Politika je dnes vnímána spíše negativně, a ačkoliv počet žen narůstá, jsou v politice stále v menšině. Čemu to přičítáte a proč jste se rozhodla kandidovat vy sama?

Já jsem kandidovala poprvé v roce 2010, byla jsem zastupitelkou města, pracovala jsem v RM, a to proto, že mi není lhostejný život v našem městečku. Že je politika mezi lidmi vnímána spíše negativně, způsobily korupce, chamtivost, nezájem vrcholných politiků o obyvatele naší země.

Domníváte se, že ženám mohou pomoci kvóty pro jejich zastoupení, nebo se obáváte, že tomu bude spíše naopak?

Nemyslím si, že zavádění kvót je správné. Kvalitní práci by měl odvést každý člověk, ať je to muž či žena, i když jejich pracovní ambice nemusí být shodné.

Náplní práce každého starosty je ale především usilovat o to, aby bylo město atraktivním místem k životu. Prozradíte nám, jaká je vaše vize města řekněme za deset let?

Vize města za deset let? Čisté, fungující město, ve kterém žijí spokojení lidé.

Co lidem v Miroticích aktuálně nejvíce chybí? Jaký problém vám dělá největší vrásky, ale není ve vašich možnostech jej ovlivnit nebo na to radnice nemá finanční prostředky?

Největší a dlouhodobé vrásky nám dělá plánovaná výstavba ČOV a získání finančních prostředků na její realizaci. Tato stavba bude náročná nejen finančně, ale i vlastní realizace bude velice náročná, neboť bude téměř celé město po částech rozkopané. To, co město nemůže ovlivnit, je např. zrušení místní pobočky České spořitelny, redukování provozních hodin České pošty apod.

Lidí spokojených s fungováním demokracie v Česku je rekordních 55 procent. Naopak nespokojených je 41 procent Čechů, což je zatím nejnižší údaj. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) z února letošního roku. Co vy na to? A jak jste vy sama spokojena s demokracií v Česku?

Co se týče demokracie v Česku, já jsem spokojený člověk, přesto si ale myslím, že se postupně nějak vytrácí. Pomáhá tomu množství vydávaných zákonů, dodatků, novel, nařízení a s tím souvisejících kontrol atd.

V české republice je uplatňována především zastupitelská demokracie. V ústavě ČR je ale zakotvena také přímá demokracie, byť u nás byla v celostátním měřítku uplatněna pouze jednou. Byla byste pro posílení přímé demokracie v Česku, nebo se domníváte, že je současný stav vyhovující? Proč?

Já jsem zastánce přímé demokracie a jsem pro její posílení. Občané tak mohou nejlépe vyjádřit svůj názor a postoj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …