Demonstanti z Letné dali trestní oznámení na prezidenta Klause. Ale policie jim ho shodila

14.07.2019 13:12

Když exprezident Václav Klaus v TV Prima před demonstrací na Letné prohlásil, že lidi jsou sváženi na akci zadarmo autobusy, netušil, že to bude mít dohru. Někteří účastníci se totiž na Klause rozlítili natolik, že podali trestní oznámení pro trestný čin pomluvy. Policie však všem vzkázala, že spor musí řešit občanskoprávní cestou. Píše to server Aktuálně.cz.

Demonstanti z Letné dali trestní oznámení na prezidenta Klause. Ale policie jim ho shodila
Foto: Screen: FTV Prima
Popisek: Exprezident Václav Klaus v pořadu Partie.

Policie jako jeden z argumentů totiž uvádí, že exprezidentův výrok není možné ověřit, protože na Letné bylo asi 280 tisíc lidí. „Není k dispozici kompletní seznam účastníků demonstrace, jichž mělo být kolem 250 tisíc, takže s jistotou nelze předmětné tvrzení označit za nepravdivé,“ uvedl policejní komisař k celé věci. Stěžovatelka, která na Klause trestní oznámení podala, může v občanskoprávním sporu vyžadovat omluvu či odškodnění. Zda tak učiní, ještě není jasné. Chce si to promyslet. Není však jediná, kdo si na Klausův výrok stěžoval. Počet trestních oznámení však policie nechce sdělit. 

Původní text ZDE.

Bývalý prezident se posléze za některé výroky, ohledně nedělní demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a za nezávislost justice, omluvil. „Před příjezdem k rozhovoru na TV Prima jsem z několika zdrojů obdržel informaci o tom, že lidem měla být na nedělní demonstraci nabízena doprava zdarma a někteří za to měli být i placeni. Nezakládá-li se tato informace na pravdě, pak se za její užití v televizním rozhovoru omlouvám,“ napsal Klaus.

Taková omluva však některým nestačí. „To nebyla omluva. Na stránkách jeho bezvýznamného institutu zablekotal jakousi podmíněnou omluvu ‚co by kdyby‘. V televizi žádný podmiňovací způsob nebyl, tam to řekl natvrdo,“ řekl písničkář Ziggy Horváth a požaduje, aby Klaus přednesl omluvu opět ve vysílání TV Prima. 

Protivládní demonstrace označil Klaus za protesty zneuznaných lidí, kteří jsou frustrovaní z toho, že nevyhráli volby. Demonstranti v onu neděli v největším protestu od roku 1989 zcela zaplnili pláň na pražské Letné a část přilehlého parku. Odhady počtu účastníků od organizátorů, od mobilního operátora T-Mobile a od policie se pohybují kolem čtvrt milionu.

V červnu se kvůli protivládním demonstracím omlouval i premiér Babiš. Před odletem na oslavy 75. výročí spojeneckého vylodění v Normandii se omluvil za to, že k předešlému protestu na Václavském náměstí řekl, že bylo horko a lidi tam šli na koncert.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…