Demonstrace: Babiš má radši Agrofert než Česko. EU, konej, vyzval student v Liberci

30.04.2019 8:12

REPORTÁŽ „Obviněný předseda vlády nesmí zasahovat do justiční moci právního státu. Odstup, satane!“ stálo na nejúdernějším transparentu liberecké demonstrace za nezávislost justice a proti jmenování Marie Benešové ministryní spravedlnosti. Hlavním terčem protestu byl ale Andrej Babiš. I na zmiňovaném transparentu byl vyobrazen jeho obličej a v pozadí za ním komunistické symboly srp a kladivo. Lidé nejdříve pochodovali od nádraží na náměstí před radnicí a tam zazněly projevy. Podepisovala se i petice požadující odstoupení premiéra. Akci uspořádalo uskupení Milion chvilek za demokracii a rozhodně není poslední.

Demonstrace: Babiš má radši Agrofert než Česko. EU, konej, vyzval student v Liberci
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Transparent z protestu v Liberci

Kolem šesté podvečerní se kousek od libereckého nádraží srotily desítky lidí s různými transparenty typu „Stydím se za svého premiéra“, „Nejsme Babišovi poddaní“, „Chceme nezávislou justici“ a podobně. Pod vedením Matyáše Moce, organizátora Milionu chvilek za demokracii, prošli třídou 1. máje do dolního centra Liberce, kde se zastavili před obchodním domem Bláha, který patří poslanci hnutí ANO Jiřímu Bláhovi. Tady si chvíli zapískali a zakřičeli, že nejsou slepí. Poté Moskevskou ulicí vystoupali k hornímu centru Liberce před radnici, na náměstí Edvarda Beneše. Tady už byl připraven přístřešek s českou a evropskou vlajkou a mohlo se začít řečnit.

Včerejší demonstrace v Praze:

Anketa

Chcete, aby Babiš skončil za Čapí hnízdo v kriminále?

10%
78%
hlasovalo: 14771 lidí

Právní stát je v ohrožení. Marie Benešová je pro nás nepřijatelná

První se ujal slova lídr průvodu Matyáš Moc. „Scházíme se tu na náměstí s vědomím, že právní stát je v ohrožení. Nedávné události spojené s obviněným premiérem Andrejem Babišem nám zadaly dobrý důvod se tu sejít a dát najevo svůj nesouhlas se směrem, jakým se naše republika ubírá,“  konstatoval a připomněl, že policie navrhla obžalování všech lidí spojených s kauzou Čapí hnízdo s výjimkou Babiše mladšího. „A hned druhý den se dozvídáme, že ministr spravedlnosti Jan Kněžínek končí ve své funkci. Takřka bez důvodu. Má ho nahradit Marie Benešová, která je pro nás z mnoha důvodů nepřijatelná,“ sdělil.

Podle Moce je Marie Benešová napojená na Miloše Zemana, kterému připravovala podklady pro napadení novely zákona o střetu zájmů. „Ve kterém byl právě obviněný premiér Andrej Babiš. Zároveň jako poslankyně ČSSD hlasovala proti vydání Babiše k trestnímu stíhání. V březnu 2019 vypracovala Benešová analýzu, že si lze trestní stíhání objednat a zároveň že do toho může spadat i Čapí hnízdo, jak tvrdí Andrej Babiš,“ uvedl Matyáš Moc. 

Jak upozornil, ministr spravedlnosti do poslední chvíle o svém odvolání nevěděl. „19. dubna policie uzavřela vyšetřování kauzy Čapí hnízdo a navrhla státnímu zástupci Babiše obžalovat. Kněžínek oznámil svoji rezignaci a na jeho místo má přijít právě Benešová. Podle prezidentky Soudcovské unie tato výměna zakládá pochybnosti, zda je v České republice dodržován princip právního státu. Marie Benešová popřela, že by chystala změny ve vedení státního zastupitelství. Druhým dechem dodala pomocí zákona, který navrhla, jejich mandát omezit na sedm let. Tato změna by se mohla dotknout právě nynějšího Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana i vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové. Ti mají mimo jiné dohled nad kauzou Čapí hnízdo,“  řekl.

Zastavení před pekařstvím poslance hnutí ANO. Foto: Oldřich Szaban

Andrej Babiš si chce podmanit justici

„Jsem přesvědčen o tom, že Andrej Babiš si chce podmanit justici, státní zastupitelství a soudce, kteří rozhodnou o jeho vině, či nevině v kauze Čapí hnízdo. Proto nesmíme mlčet, musíme se ozvat. Nejsme slepí,“ zakončil bojovně Matyáš Moc.

Po něm vystoupil knihkupec Martin Fryč. „Mě štve i celková situace našeho státu. Panu Babišovi i jeho píáristům se daří část společnosti přesvědčovat, že to jako umí řídit. Pokud se ale díváte na vývoj Evropy v posledních letech, co se týče infrastruktury, školství, péče o životní prostředí, tak jdeme zpátky. Tahle republika jde zpátky. Pro mě tedy to, co se děje v justici, zapadá do celkového obrazu,“ domníval se. „Je to dlouhý proces, od voleb k volbám, od známého ke známému, a budeme doufat, že jednou v parlamentních volbách nás bude více. V tuto chvíli vlastně nevíme, kdo nám vládne. Jestli ANO s ČSSD a podporou komunistů, anebo je to ANO s SPD plus komunisti. Popřál bych nám hodně optimismu a trpělivosti, bude to asi ještě nějakou dobu trvat. Ale zvládneme to. Držme si palce,“ řekl.

Na náměstí Edvarda Beneše. Foto: Oldřich Szaban

Dalším, kdo dostal slovo, byl student politologie a evropských studií Matouš Koleček. „V naší republice se v poslední době rozmohl takový nešvar. Je to vyměňování kvalitních lidí za ty, kteří jsou oddaní vládnoucí straně anebo Hradu. Není to jen v justici, vidíme to i u výměny ředitele Národní galerie, pana Fajta,“ upozornil. Podle něj se prý Marie Benešová vůbec netají tím, že chce měnit posty státních zástupců. „Ale Andrej Babiš má ještě větší problém. Tím je Evropská unie. V prosinci europarlament schválil rezoluci, která doporučuje Evropské komisi, aby pozastavila veškeré dotace koncernu Agrofert, dokud bude Andrej Babiš premiérem. Moderní, takto velká agrokultura se bez evropských dotací dělat nedá. Jak všichni víme, Andrej Babiš má Agrofert daleko raději než Českou republiku. Je dost možné, že v případě, že by Evropská unie odebrala dotace koncernu Agrofert, je tu nějaká naděje, že by odstoupil z politiky,“ zadoufal student politologie.

Proto jsou podle něj velice důležité volby do Evropského parlamentu.  „Komise má vydat rozhodnutí o té rezoluci europarlamentu, což je týden před evropskými volbami. Je důležité, abychom si zvolili komisi, která bude v dalším volebním období schopná tuto rezoluci prosazovat a vymáhat. Závisí na tom osud České republiky. A je tristní, že o základní budoucnosti České republiky a o evropském právu, které je nadřazené České republice, by mohlo rozhodnout jen 19 procent českých voličů. Proto vás prosím, přijďte k evropským volbám a volte demokratické strany z demokratických evropských frakcí, které mají tu možnost premiéru České republiky Andreji Babišovi pořádně zatopit i z toho vzdáleného Bruselu,“ uvedl Koleček.

Následně se chopil mikrofonu nejstarší řečník, bývalý poradce Václava Havla, poslanec Federálního shromáždění a čestný občan Liberce Jan Šolc. „Od začátku jsem říkal, že miliardář v Česku na postu premiéra, to není vůbec žádné štěstí. Ale že poté, co byl Andrej Babiš vyšetřen policií a spis předán státnímu zástupci, to dopadne tak, že rezignuje ministr spravedlnosti, to mě opravdu nenapadlo,“ prozradil.

„Studentům jsem vždy říkal – nedomnívejte se, že ty klidné časy, že to tak zůstane. Přijde čas, kdy budete muset vyjít do ulic. Jde o to, nezmeškat tu situaci, protože další kroky jsou připraveny. Justice ale zatím neudělala chybu. Pokud někdo, tak nad ní, nad resortem. Jenomže tady pořád platí, že někdy už je pozdě. Musíme být velmi pozorní, jak se budou věci vyvíjet,“  zdůraznil.

Čestný občan Liberce Jan Šolc. Foto: Oldřich Szaban

Bojujte proti lžím na sociálních sítích

Poté přišla na řadu občanská aktivistka Gabriela Hankeová. „Prosím vás všechny, kteří tu jste a o dění v naší zemi se zajímáte, pomáhejte bojovat proti lžím šířeným na sociálních sítích, protože jsme opravdu ve velké hybridní a kybernetické válce. Prosím rodiče, aby se svými dětmi o politickém dění mluvili, i učitele, aby v hodinách dějepisu i jiných předmětech nekončili druhou světovou válkou, ale probírali aktuální politickou scénu, aby se nebáli a nestyděli o politice mluvit. Hlavně co je v této vyhrocené době potřeba, je mít kritické myšlení. Než jakoukoliv zprávu pošlu dál, pokusit se zjistit, jestli se zakládá na pravdě a z jakého pochází zdroje. Věřím, že jedině kritické myšlení může zabránit šíření lží a polopravd. A třeba na oplátku se jednou dočkáme věty, že ne za všechno může Kalousek,“ domnívala se.

Dynamický proslov přednesl aktivista a začínající politik Vojtěch Miler. „Pan premiér skutečně nekecá a maká. Minulý týden jsme se dozvěděli, že skončí ministr spravedlnosti pan Kněžínek. Máme ani ne rok od vyslovení důvěry vládě a končí už její šestý ministr. To v dějinách tohoto státu ještě nebylo. Co to o této vládě odborníků, která nekecá a maká, vypovídá? Asi nic pěkného,“  uvedl.

Věrného sluhu střídá ještě věrnější uctívačka

„Vlastně svým způsobem končí sedmý ministr, protože funkci místopředsedy vlády opouští Richard Brabec. Dosud věrný sluha Andreje Babiše bude nahrazen ještě věrnější služebnicí, skoro by se řeklo uctívačkou, Alenou Schillerovou. Proč ty změny? Místopředseda vlády je první po premiérovi. Že by se premiér chystal odejít a panu Brabcovi úplně nevěřil? A chtěl se ujistit, že na premiérském křesle bude sedět jeho skutečně věrný lokaj, který mu bude věrný doslova až za hrob? Uvidíme,“ zaspekuloval si a vyjmenoval hříchy vlády, nejen co se týče Andreje Babiše, ale i Jaroslava Faltýnka či ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové. 

„Hnutí ANO je skutečně protikorupční hnutí. Potvrzuje to každým dnem a každým svým činem,“ ironicky glosoval. „Ano, už je líp. Ale já vám řeknu, kdy bude skutečně líp. Až nebude Andrej Babiš premiérem a ANO odejde tam, kam patří. Na smetiště dějin,“ řekl za bouřlivého aplausu přítomných.

Na závěr bylo přečteno prohlášení Milionu chvilek pro demokracii a zazpívala se česká hymna. Přítomní před odchodem z náměstí ještě podepisovali petici za odvolání premiéra Babiše.

Chceme slušného premiéra. Foto: Oldřich Szaban

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…