Den pádu cenzury připomene první přenos ze sametové revoluce

24.11.2019 7:20

Program nazvaný Den pádu cenzury připomene dnes v Praze první přímý televizní přenos z demonstrace na Letenské pláni při sametové revoluci v roce 1989. Na místě někdejšího protestu proti komunistické totalitě se uskuteční třeba vystoupení komiků a konat se bude také vysílání záběrů z demonstrace. Vyplývá to z informací Památníku ticha Bubny, který akci pořádá v projektu Komunikace 89, mezi jehož partnery jsou i Česká tisková kancelář (ČTK) a Česká televize.

Den pádu cenzury připomene první přenos ze sametové revoluce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pamětní deska sametové revoluci na Národní třídě

Už v poledne začne naproti výstavnímu pavilonu Komunikace 89 vysílání na velkoplošné obrazovce na tribuně stadionu Sparty. Do pondělních 13:00 na ní budou moci lidé vidět záběry z demonstrace před 30 lety, ale také videa z akce Autodialog s Václavem Havlem. Při ní mohli lidé nahrávat o minulém víkendu vzkazy bývalému prezidentovi Havlovi v automobilu Volkswagen Golf, ve kterém Havel prožil přelomové události roku 1989 i první měsíce v prezidentské funkci.

Od 15:00 se bude asi do 16:30 konat u výstavního pavilonu Komunikace 89 program Den pádu cenzury moderovaný členy divadla Vosto5. V programu například vystoupí na téma cenzura skupina stand-up komiků.

V polovině října byla v pavilonu naproti stadionu Sparty na Letenské pláni otevřena výstava Komunikace 89. Návštěvníkům ukazuje, jak se šířily informace o zlomových okamžicích politického převratu roku 1989, kdy neexistovaly mobily, internet či sociální sítě. Pavilon je přístupný denně mezi 14:00 a 19:00 do 30. listopadu. ČTK na výstavu zapůjčila například archivní fotografie a dobovou zpravodajskou techniku.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…