Deník: Děkan VŠE Ševčík bojuje s fotovoltaikou. A sám prý...

22.04.2013 8:25

Ekonom Miroslav Ševčík na jedné straně bojuje proti fotovoltaickým elektrárnám a na druhé straně je sám předsedou představenstva průmyslové společnosti TOMA Otrokovice, která má na svém pozemku malou fotovoltaickou elektrárnu. Všímají si toho Novinky.cz.

Deník: Děkan VŠE Ševčík bojuje s fotovoltaikou. A sám prý...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Miroslav Ševčík

Právě fotovoltaika a obnovitelné zdroje energie jsou často pojmy, které pravicové politiky a ekonomy nadzdvihávají ze židle. O to víc překvapivé je, podle Novinek.cz, zjištění, že někteří, kteří s fotovoltaikou verbálně bojují, ve skutečnosti do solární technologie sami investovali. Novinky.cz uvádějí hned dva příklady.

Jde i o děkana Národohospodářské fakulty VŠE, člena Liberálního institutu a Strany svobodných občanů Miroslava Ševčíka. Ten se prý proti fotovoltaice vymezoval často. Například v roce 2010 v médiích uvedl, že „nastavení některých ekonomických parametrů podpory takzvaných obnovitelných zdrojů je ukázkovým příkladem zneužití rozumu mocných“. Podle něho je podpora obnovitelných zdrojů typickým příkladem politické korupce a zneužití politické moci.

Předsedou dozorčí rady společnosti je pak Ševčíkův kolega, ekonom Jiří Schwarz, předseda Liberálního institutu a bývalý děkan Národohospodářské fakulty VŠE. Schwarz prý zase před lety lobboval za prolomení těžebních limitů v severních Čechách.

Ševčík se brání

Miroslav Ševčík se prý hájí tím, že v případě společnosti TOMA Otrokovice nejde o solární firmu. „Společnost má asi dvacet činností. Zlomek jejích činností je, že na svých pozemcích a budovách má solární panely. V žádném případě to není solární firma,“ řekl Právu. Jeho postoj k fotovoltaice prý zůstává stejný. Novinky.cz však dodávají, že fotovoltaickou elektrárnu TOMA Otrokovice s výkonem 1572 kW lze najít i na stránkách Energetického regulačního úřadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …