Deník píše o Sobotkovi: Přežil krize. Asi neexistuje síla, která by ho zastavila

30.12.2013 11:27

Nejspolehlivější záchranou politika je spiknutí proti jeho osobě, píší dnešní Hospodářské noviny, které si všímají příběhu Bohuslava Sobotky, který navzdory všemu bude pravděpodobně premiérem.

Deník píše o Sobotkovi: Přežil krize. Asi neexistuje síla, která by ho zastavila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

„Nástup do Strakovy akademie se dvaačtyřicetiletému kariérnímu politikovi, který celý svůj dospělý život strávil v epicentru české moci na pražské Malé Straně, v odcházejícím roce zkomplikoval natolik, že je vlastně sám o sobě překvapením,“ píše se v článku.

Hospodářské noviny pak připomínají celou řadu Sobotkových porážek a ústupků, které přece jenom vedou do premiérského křesla. Začátek peripetií spatřuje list už v prezidentské volbě, kdy Miloš Zeman jasně zvítězil a kdy jej ČSSD ústy Bohuslava Sobotky před druhým kolem dokonce podpořila. „Strana už není ovládaná žádným kultem osobnosti a dokáže si s Milošem Zemanem vytvořit pragmatický vztah spolupráce tam, kde to bude programově logické a kde to bude vzájemně výhodné,“ řekl tehdy Sobotka.

Jenže už na březnovém sjezdu ČSSD bylo zřejmé, že vztahy s prezidentem Zemanem nebudou idylické. Už tam podle deníku dal Zeman jasně najevo, koho v ČSSD považuje za perspektivní kádry. Hospodářské noviny považují za další problematický bod vývoje událostí sestavování Rusnokovy vlády, kdy ČSSD nejdříve hlásala, že nepodpoří prezidentskou vládu, aby pak Sobotka uhnul a sociální demokraté kabinet podpořili.

Pak nastaly další komplikace a když se Zemanovi nepodařilo udržet Rusnokův kabinet až do řádných voleb, nezbylo Sobotkovi než jít do předčasných voleb jako lídr ČSSD. HN připomínají, že Sobotka šel do předčasných voleb s podporou 57 procent spolustraníků a nakonec se do dějin strany zapsal jako předseda, který se stranou ve volbách získal nejhorší výsledek od roku 1992.

Spiknutí Sobotkovi pomohlo

„Jenže jak známo z české politiky, nejspolehlivější záchranou politika je spiknutí proti jeho osobě, zvlášť pokud je provedeno s takovou mírou komické nešikovnosti, jak to předvedl Michal Hašek a jeho přátelé, kteří ještě druhý den voleb nedočkavě odjeli za Zemanem do Lán,“ píše deník a připomíná bouřlivé události, které přivedly „idealistické davy na náměstí“, aby podpořily právě Sobotku. Ten pak opět jako kandidát na premiéra začal vyjednávat o budoucí vládě.

Bohuslav Sobotka ustál situaci ve straně a nyní směřuje do Strakovy akademie. HN píší, že prý proto, že zřejmě neexistuje síla, která ho dokáže zastavit. Když to nakonec nezvládl ani on sám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …