Denně chodí do práce, můžete se na něj přijít podívat! Odměna? 1,5 milionu. Pražský politik ANO se nedostal do vedení radnice, ta mu ovšem vytvořila báječnou náhradu

07.09.2019 4:43

Příběh, na který byly ParlamentníListy.cz upozorněny, je zajímavý hned z několika úhlů pohledu. Naznačuje, že být politikem hnutí ANO může mít své velké výhody. To přesně lze konstatovat o muži, který byl v minulém období ve vrcholné pozici, ale s obměnou radnice o tento svůj vlivný post přišel. Litovat ovšem nemusí, získal totiž poradenskou smlouvu s toutéž radnicí, kam byl současně zvolen na kandidátce hnutí Andreje Babiše.

Denně chodí do práce, můžete se na něj přijít podívat! Odměna? 1,5 milionu. Pražský politik ANO se nedostal do vedení radnice, ta mu ovšem vytvořila báječnou náhradu
Foto: Archiv O. Prokopa
Popisek: Ondřej Prokop, radní Prahy 11 za hnutí ANO

Dlouhé a plné osobních útoků. Takové bylo únorové ustavující zastupitelstvo Prahy 11. Nové vedení této rozsáhlé městské části se nakonec podařilo zvolit, když se starostou stal Jiří Dohnal (Piráti).

Anketa

Byl Robert Šlachta dobrým policistou?

92%
8%
hlasovalo: 11750 lidí
„Dnešního dne došlo, konečně po čtyřech měsících vyjednávání, ke zvolení starosty a nové rady. Prakticky se jedná o bod, kdy po té dlouhé době došlo k potvrzení politické dohody mezi politickými subjekty, tedy mezi Piráty, ANO, TOP 09-STAN a ODS, které se dohodly a svými podpisy stvrdily podpisem koaliční smlouvu. Takže dnes můžeme konečně po 4 měsících začít pracovat,“ řekl tehdy Dohnal.

Jinak se o Praze 11 příliš nehovoří a ani ParlamentníListy.cz nezaznamenaly žádný výraznější rozruch. Klid na práci tamních politiků tak naruší až e-mail, který dorazil do redakce před několika dny. Stálo v něm několik tvrzení a v příloze byla smlouva. Citujme nejprve znění elektronického dopisu.

„ANO si na jedenáctce vymínilo několik postů pro své blízké, hlavně to chtěli pro potřebu uspokojení těm, jež se podíleli na někdejším vládnutí za pomoci Dalibora Mlejnského a kteří by jinak ostrouhali,“ uvedl pisatel. Na mysli měl v první řadě málo známého politika ANO Oldřicha Balíka. Ten v minulém volebním období působil jako místostarosta, nyní je zastupitel a také působí ve výboru (finanční, pro otevřenou radnici a digitalizaci) a v jedné z komisí (informatiky, pro správu majetku a podporu podnikání, bytová, bezpečnostní).

Jeho místo v rámci vyjednávacího procesu přebral jistý Ondřej Prokop (ANO). Tento mladý muž je tak nyní na velmi atraktivním postu místostarosty Prahy 11 pro majetek, investice a podporu podnikání. Tedy vše kolem peněz. Shora zmíněný Oldřich Balík sice přišel o pozici místostarosty, ale jak je vidět, své zkušenosti předává dál. Stal se totiž oficiálním poradcem Prahy 11 a jak je patrné z registru smluv, výše tohoto kontraktu činí 1,5 milionu korun.“

Zdroj našich informací z Prahy 11 k tomu podotýká, že „Prokop patří do křídla současného předsedy Říčaře, jelikož jsou oba odtamtud“. Ani Prokop, ale ani Říčař doposud výraznější politické body nezískali, ani o jednom z nich není příliš slyšet.

ParlamentníListy.cz proto oslovily radnici Prahy 11, aby zjistily, v čem přesně Oldřich Balík radí.

„Vzhledem ke gescím majetku, investic a podpory podnikání, jež mi byly svěřeny a které pan ing. Balík zastával po tři roky v minulém funkčním období, se jeho poradenské služby soustředí zejména do následujících oblastí,“ konstatoval místostarosta Prokop a přidal i několik faktů: Balíkovo poradenství se například zaměřuje na přípravu a aktualizaci pasportu majetkoprávních vztahů a správcovské činnosti MČ Praha 11 nebo na účast na jednáních k prezentaci investorských záměrů. Gescí je samozřejmě víc.

Městská část Praha 11 uveřejnila Smlouvu na poradenskou činnost s Oldřichem Balíkem. Hodnota této smlouvy je podle registru 1.500.000 CZK

Naši redakci ale zajímal i osobní pohled Ondřeje Prokopa. Není nemorální, aby zvolený politik hnutí pracoval současně jako politik a úředník na téže radnici? Je toto běžnou praxí v ANO?

Anketa

Jste pro zachování sochy maršála Ivana S. Koněva na původním místě v Praze 6?

95%
5%
hlasovalo: 36044 lidí
„Je (ing. Balík) řadový zastupitel, který pobírá odměnu cca 4.000 měsíčně, dochází jedenkrát měsíčně na zastupitelstvo. Myslím, že vzhledem k jeho předchozím zkušenostem a kontinuitě je zcela pochopitelně, že ho využívám pro rady a poradenství jako poradce. Na radnici sedí denně spolu s mojí sekretářkou, můžete se kdykoli přijít podívat,“ dodal závěrem.

ParlamentníListy.cz se snažily podobný poradensko-zastupitelský pracovní poměr najít také na dalších městských částech, ale neuspěly. Žádný z namátkou hledaných politiků, kteří se stali zastupiteli, nepobírá poradenský plat od téže radnice, kam byli zvoleni.

Pražský předseda ANO Jan Říčař, jehož jsme rovněž oslovili, svou reakcí víceméně zopakoval postoj Ondřeje Prokopa. Dodal však, že Balíkova smlouva není koncipována v tom duchu, že dotyčný politik ANO získá celou sumu, tedy 1.500.000 korun. 
 
„Jedná se o rámcovou smlouvu na pět let, jejíž částka nemusí být vyčerpána,“ sdělil v reakci Říčař.

Kdo se ovšem nad celou věcí pozastavil, byl premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Jak uvedl v SMS zprávě pro ParlamentníListy.cz: „Pokud je to pravda, tak je to nepřijatelné,“ konstatoval s tím, že naše informace prověří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…