Děs a hrůza. Tak informují česká centra v zahraničí o Havlově smrti

19.12.2011 17:54

Česká centra jsou příspěvkovou organizací Ministerstva zahraničních věcí, zřízená pro propagaci České republiky v zahraničí. Některé z nich ovšem překvapivě o smrti Václava Havla neinformují.

Děs a hrůza. Tak informují česká centra v zahraničí o Havlově smrti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavské náměstí a na Národní třídu přišli lidé uctít památku Václava Havla

Jednadvacet českých center na třech kontinentech podle svých zřizovatelů plní mezeru v možném vzdělání cizinců. Mělo by se jednat o propagaci naší republiky. ParlamentníListy.cz navštívily oficiální stránky všech Českých domů, od Bratislavy po New York. Na některých z nich informace o skonu Václava Havla překvapivě chyběly.

Mezi takovými "propagačními centry" je například Moskva nebo taky americký New York. Situace druhého jmenovaného je o to absurdnější, že právě řada amerických politiků kondolovala k Havlovu úmrtí jako první.

"Bude to tam asi dodáno. Zodpovědná je za to pravděpodobně centrála v Praze,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz  Vladimíra Siller z českého centra v New Yorku.

 

My za nic nemůžeme

Zřizovatel Českých domů, tedy Ministerstvo zahraničních věcí, ústy svého mluvčího Víta Koláře ParlamentníListy.cz informovalo slovy: "My sice vytváříme rozpočet pro Česká centra, ale oni jsou samostatný subjekt," odmítl zoufalé chyby některých center Kolář.

Redakce se proto obrátila právě na českou centrálu. Ovšem marně. K zastižení nebyl ředitel Michael W. Pospíšil. Po dvou hodinách s omluvou se nakonec ozvala vedoucí oddělení komunikace Monika Koblerová.  „Kolegové z center po celém světě se už připravovali na praktické události, které budou následovat zajišťování pietních akcí, příprava dokumentů o Václavu Havlovi atp. a zapomněli ve spěchu uvést zprávu o exprezidentově smrti,“ sdělila redakci Koblerová. Provoz Českých center přijde ročně na 80 milionů korun.

V Blave vzorní 

"My jsme to prostě udělali, žádný pokyn nám nepřišel. Jednali jsme rozumem a citem, jelikož jsme pana prezidenta měli moc rádi. Dnes tu byl opravdový ruch a komunikace mezi jednotlivými centry byla opravdu čilá, zařizovala se autorská práva a vysílání dokumentů o Václavu Havlovi. Nevím, čím to je, že některá centra tuto informaci na svých stránkách neuvedla,“ sdělila redakci ředitelka českého centra v Bratislavě Jana Buriánová. Právě Slovensko věnovalo na svém webu Havlovu úmrtí nemalý prostor.

Mezi dalšími centry, která na smrt exprezidenta nezapomenula, byla ta v Bruselu, Sofii, Paříži, Milánu, Budapešti, Berlíně, Düsseldorfu, Mnichově, Vídni, Haagu, Varšavě a Kyjevě. Nulový přístup k informacím naopak nabídnul New York, Londýn, Moskva, Tokio, Tel Aviv a Stockholm.

Žádnou zmínku o smrti Václava Havla neměla taktéž sama pražská centrála.

  • Česká centra prosazují českou kulturní scénu na mezinárodním poli a aktivně podporují  vnímání ČR ve světě jako moderní a kreativní země s bohatou kulturní tradicí.
  • Jsou příspěvkovou organizací Ministerstva zahraničních věcí ČR zřízenou pro propagaci České republiky v zahraničí.
  • Jsou členem Evropského sdružení národních kulturních institutů EUNIC.
  • Jejich síť představuje 21 Českých center v zahraničí na 3 kontinentech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový, Pavel Kozdera

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …