Desetina smluv z ČT míří ke sponzorům politických stran, upozornil Hlídač státu

20.07.2021 17:42

Hlídač státu v úterý představil nové hodnocení hospodaření jednotlivých státních institucí. Celkem za rok 2020 prověřil téměř 900 tisíc smluv, které státní instituce a organizace uzavřely se soukromými subjekty. Celková hodnota prověřených smluv je 4 500 miliard korun. Aktuálně jsou k dispozici výsledky více než tisícovky státních úřadů. ParlamentníListy.cz byly na prezentaci zjištění přítomny.

Desetina smluv z ČT míří ke sponzorům politických stran, upozornil Hlídač státu
Foto: Redakce PL
Popisek: Hlídač státu představil K-Index za rok 2020

Jednotlivé instituce byly hodnoceny takzvaným K-indexem. Posuzuje se například to, kolik smluv je v registru zveřejněno se skrytou cenou, kolik bylo uzavřeno se společnostmi, jejichž majitelé, případně samy společnosti sponzorují politické strany, podíl smluv s vážnými nedostatky, ale například i vztahy s nově založenými společnostmi bez historie. 

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí

Mezi stovku nejhorších společností touto optikou patří například Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, Lesy města Dvůr Králové nad Labem, Jihočeské letiště, Česká exportní banka, EGAP, Ostravská teplárenská, Nemocnice Hustopeče, Hockey club Dynamo Pardubice, Energetický regulační úřad nebo hotel Thermal. 

Nejhorší hodnocení získal Dopravní podnik města Děčín. 

Ze 74 uzavřených smluv bylo 68 uveřejněno se skrytou cenou. Rovných 48 smluv bylo uzavřeno s firmami, jejichž majitelé či ony samy sponzorovali politické strany. Písmeno F, tedy nejhorší, obdržel dopravní podnik také za cílení zakázek do rukou malého počtu podnikatelů. 

„Koncentrace dodavatelů ukazuje míru nerovnoměrného rozdělení peněz mezi dodavatele. Neboli – zda malé množství dodavatelů dostává většinu peněz. Celkovou koncentraci dodavatelů počítáme v jiném parametru,“ uvádí Hlídač státu. Celková hodnota K-indexu činila v tomto případě 24,27.

Na druhém místě negativního žebříčku se umístila akciová společnost VZLU TEST. Tento státní podnik vznikl v roce 2015 jako dceřinka Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu. Provádí zejména zkušebnictví; mechanické odolnosti, tlakové zkoušky a další. 

Hodnota K-indexu je pro rok 2020 rovných 22,19. Společnost neprošla zejména v oblasti uveřejňování smluv s viditelnou cenou. Tu skryla u 152 případů ze 158. Za toto si vysloužila hodnocení F. 

Efko dostala také za zadávání zakázek malému počtu dodavatelů, podle Hlídače státu většinu smluv se skrytou cenou dostal jeden dodavatel. Áčko si však firma vysloužila ve zbylých parametrech; nemá smlouvy s nedostatky, nemá smlouvy s firmami, jejichž majitelé či ony samy sponzorovali politické strany ani neobchází limity zákona o veřejných zakázkách. 

Třetím nejhůře hodnoceným subjektem byl Kulturní dům v Soběslavi. Skryl ceny u 132 smluv ze 141, uzavřel celkem 53 smluv s firmami, jejichž majitelé či ony samy sponzorovali politické strany. Efkem byl hodnocen také parametr koncentrace zakázek do rukou malého počtu dodavatelů u hlavních oborů činnosti. Celkový K-index činí 21,93. 

Na další příčce najdeme Centrální zdravotnickou zadavatelskou, s.r.o., a první pětku uzavírají Novoměstské sociální služby. 

Pozitivně Hlídač státu hodnotí hospodaření krajů. 

Celkově si prý polepšily. 

Nejlépe na tom je Kraj Vysočina a Liberecký kraj. Nejhůře Jihomoravský. I ten se ale v hodnocení posunul oproti písmenu F v roce 2019. Získal v roce 2020 C a 6,86 bodu. Největší problém mají na jižní Moravě se zveřejňováním smluv se skrytou cenou, celkem u 11,35 procenta případů, od začátku letošního roku se index zhoršil na 18,96 procenta. Snížilo se ale množství smluv uzavíraných o víkendu.

Žebříček ministerstev se od předchozího hodnocení příliš nezměnil. 

„Na předních příčkách se umístilo i letos Ministerstvo obrany a Ministerstvo průmyslu a obchodu. I přes velmi dobré hodnocení přetrvávají potíže s uveřejňováním značného počtu smluv s nedostatky či bez uvedení ceny. V jiných kategoriích si ale tyto resorty stojí nadprůměrně dobře,“ uvádí se ve zprávě Hlídače státu. Mezi horší patří Ministerstvo zahraničních věcí, spravedlnosti a kultury.

„Zásadní rozdíl pozorujeme rovněž mezi nemocnicemi. Porovnali jsme 101 nemocnic, jejichž hodnocení se pohybuje na celé škále A až F. Na předních příčkách se umístila například Karlovarská krajská nemocnice, FN Motol či nemocnice Středočeského kraje. Nemocnice v Karlovarském kraji je dokonce mezi procentem nejlepších hodnocených subjektů,“ uvádí se dále. 

„Porovnání nemocnic přehledně ukazuje, jak se riziko u srovnatelných nemocnic může radikálně lišit. Karlovarská krajská nemocnice a.s. má skvělé hodnocení A s hodnotou 1,70 bodu, zatímco Krajská nemocnice T. Bati, a. s., patří mezi nejhůře hodnocené organizace se známkou F a 19,14 bodu. Pokud se na obě organizace podíváme detailně, pak obrovský rozdíl ukazuje parametr počtu smluv s utajenou cenou. Karlovarská nemocnice neuvádí ceny u 3 procent smluv, zatímco Nemocnice T. Bati ve Zlíně skrývá ceny u 74 procent smluv. Nemocnice T. Bati tají dokonce i jméno dodavatele u více než 5 800 smluv v hodnotě minimálně 2,7 miliardy korun,“ přibližuje detailněji zpráva. 

Anketa

Jedete letos na zahraniční letní dovolenou?

hlasovalo: 8351 lidí

Problém se skrýváním cen nemá jen velké množství státních institucí, ale například i Česká televize.

Veřejnoprávní instituce tak učinila ve 39 procentech a v 11 procentech uzavřela smlouvy s firmami, jejichž majitelé či ony samy sponzorují politické strany. U jiných parametrů si stojí dobře. A ačkoli se její hodnocení podle Hlídače státu blíží stupni C, zůstala na známce B. Český rozhlas je na tom o poznání lépe; celkově obdržel hodnocení A. 

Co je to K-index? 

„Veřejná správa a státní firmy hospodaří s prostředky občanů ČR. Každá organizace se chová jinak, dodržuje zákon, metodiky a doporučení v různé míře. Zanalyzovali jsme více než 3 910 000 smluv, dvacet tisíc organizací a zanalyzovali jsme jejich transparentnost, dodržování zákona a nakládání s veřejnými penězi.

Hlídač státu si klade za cíl zpřístupnit složité a nepřehledné hospodaření veřejné správy široké veřejnosti, a proto výsledky této analýzy zveřejňujeme ve formě ratingu – indexu klíčových rizik.

Index klíčových rizik – zkráceně K-index – je ukazatel, který ukazuje míru rizikových faktorů, které jsou spojeny s nehospodárným nakládáním s veřejnými penězi a rizikem korupce.

Organizace s K-indexem A jsou nejlepší, nejvíce transparentní a s nejnižšími riziky. Organizace s K-indexem F patří mezi nejhorší.

Stupnice K-indexu  A–F je hrubá pro snadnou přehlednost, pro podrobnější srovnání a porovnání vždy ukazujeme i přesnou číselnou hodnotu K-indexu a také způsob jeho výpočtu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…