Desetitisíce Afghánců zamíří do EU, chce je hlavně Německo

11.12.2021 20:06

Německo a dalších 14 zemí Evropské unie se chystá přijmout desetitisíce Afghánců, přičemž jen k našim západním sousedům by mělo zamířit až 25 tisíc lidí. Podle Němců půjde o bývalé spolupracovníky a „zvláště zranitelné Afghánce“. „Působivé,“ znějí za to slova chvály z Evropské komise.

Desetitisíce Afghánců zamíří do EU, chce je hlavně Německo
Foto: Archiv redakce
Popisek: Dnešní Afghánistán

Deník Die Welt informoval, že záměr Německa a dalších 14 států EU byl oznámen po zasedání ministrů vnitra EU a k přibližně 28 tisícům evakuovaných Afghánců by tak měly do Evropy zamířit desetitisíce dalších – poskytnuto mělo být již 38.146 příslibů.

Spolkové ministerstvo vnitra však zdůraznilo, že německý podíl není novým závazkem. „Německo souhlasilo s přijetím bývalých místních pracovníků a Afghánců, kteří jsou obzvláště ohroženi. Dosud bylo přijato kolem 25.000 vstupů,“ uvedlo. Mezi těmito Afghánci má být 19.000 místních pracovníků a asi 6000 zvláště zranitelných Afghánců, kteří jsou po přebrání moci v zemi radikálním hnutím Tálibán v ohrožení.

Místopředseda vlády Severního Porýní-Vestfálska Joachim Stamp (FDP) ocenil, že existuje „ochota ukázat, že i ostatní členové EU chtějí převzít odpovědnost“.

Eurokomisařka pro vnitřní záležitosti Ylva Johanssonová pak po oznámení záměru ohodnotila, že jde o „působivý akt solidarity“.

Ostatní země však na rozdíl od Němců přijmou výrazně menší počty Afghánců. Francie a Španělsko souhlasí s přijetím 2500 Afghánců, Nizozemsko s 3100 a Švédsko hodlá přijmout 2000 lidí.

Česká republika evakuovala celkem 169 Afghánců. O mezinárodní ochranu v Česku požádalo 152 z nich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…