Desítky lidí dnes demonstrovaly u německé ambasády proti kácení lesa

04.10.2018 21:17

Několik desítek lidí dnes odpoledne demonstrovalo před budovou německého velvyslanectví v Praze proti kácení Hambašského lesa v Německu, kterému hrozí zánik kvůli těžbě uhlí. Prales se nachází poblíž hnědouhelného dolu Hambach. Akci s názvem Nahlas pro Hambach svolalo hnutí Limity jsme my. Demonstrace trvala zhruba hodinu, s aktivisty krátce pohovořil mluvčí ambasády.

Desítky lidí dnes demonstrovaly u německé ambasády proti kácení lesa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Shromáždění Vlasteneckého fóra před velvyslanectvím Německa. Vyhlásilo den 30. září jako Památný den vyhnání Čechů z českého pohraničí v roce 1938 a předalo dopis Angele Merkelové

Lidé drželi velkou plachtu s nápisem „Hambi bleibt!“ („Hambi zůstane!“) a dalších několik malých transparentů jako „Uhlí patří pod zem“ nebo „Hamba(ch) Německa“. Na demonstraci promluvilo několik členů organizací Greenpeace ČR, Hnutí Duha nebo Limity jsme my. Mezi projevy organizátoři z reproduktorů pouštěli zvuk rypadla.

Hned na začátku přišel k demonstrantům mluvčí německého velvyslanectví Guido Müntel, poděkoval jim za zájem o německou politiku a nabídl jim, že předá vzkaz kancléřce Angele Merkelové. Zároveň ale poznamenal, že spolková vláda a Merkelová nemůžou sama rozhodnout o dalším vývoji. Na závěr pozval do budoucna dva či tři zástupce ekologických hnutí k diskusi s velvyslancem.

Na velvyslanectví se konají oslavy výročí znovusjednocení země, tzv. Dne německé jednoty. „Nikdo z nás tu není proto, aby protestoval proti sjednocení Německa. Avšak jsou věci, které se dějí v současnosti a jsou důležité. Protestuji tu, abych lidem, kteří jsou pro Německo důležití a jejichž hlasu bude možná německá vláda naslouchat více než našemu, sdělil a poprosil je, aby se k našemu protestu připojili. Aby přemýšleli a bavili se o tom, co je pro Evropu a Německo důležité dnes,“ uvedl Jan Rovenský z Greenpeace ČR.

Greenpeace ČR s podporou Hnutí Duha a iniciativy Limity jsme my také před několika dny spustilo českou verzi petice na záchranu lesa. V sobotu se bude konat demonstrace přímo u Hambašského lesa. „Několik demonstrací tam již bylo, tento týden se blokády zúčastnilo až 20 tisíc lidí z okolí dolu i ze vzdálených koutů Německa a dalších evropských států,“ uvedli už dříve ekologové.

Důl Hambach provozuje od roku 1978 německá firma RWE, těží v něm hnědé uhlí pro své elektrárny. Ekologové už dříve uvedli, že z původního pralesa zbylo za posledních 40 let pouze deset procent plochy, kterou se společnost také chystá vykácet. Les u Hambachu, ve kterém rostou stovky let staré duby a buky a kde žijí chránění živočichově, je asi 35 kilometrů západně od Kolína nad Rýnem. V Německu se stal symbolem ochrany životního prostředí a boje proti těžbě uhlí.

Německá policie před dvěma týdny začala vyklízet protestní tábor v lese, v němž vzniklo 50 až 60 přístřešků v korunách stromů. Někteří aktivisté v nich bydlí už šest let, snaží se tím zabránit vykácení pralesa a dalšímu rozšíření uhelného dolu. Před dvěma týdny na místě zemřel novinář, který dění v lese dokumentoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…