Děsivý průzkum v bulváru: Lidé chtějí zase revoluci

16.11.2012 7:02

Bulvár uspořádal prostřednictvím agentury SANEP výzkum, ve kterém ztišťoval nálady obyvatel 23 let po revoluci a jejich případnou ochotu vyjít znovu demonstrovat na náměstí. Výsledky shrnul do titulku „Lidé chtějí zase revoluci“.

Děsivý průzkum v bulváru: Lidé chtějí zase revoluci
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Důchodci demonstrovali proti vládě

Na základní otázku, zda je třeba pět vyjít do ulic, jako tomu bylo v listopadu 1989 odpovědělo podle deníku Blesk 44,9 procenta, že rozhodně ano. Dalších 21,4 procenta mělo názor vlažnější, ale stále souhlasný, zatímco proti bylo pouhých 28,5 procenta. Zbytek neměl na otázku revoluce jednoznačný názor.

Na další dotaz, zda se současná politická reprezentace chová lépe, než její předlistopadoví předchůdci, odpovědělo 42,8 procenta jednoznačně ne, dalších 15,7 procenta si myslí, že spíše ne. Kladně ze srovnaní vycházejí jen pro 29,2 procenta.  

Ještě jednoznačnější byly odpovědi na dotaz, zda ČR je po 23 letech již vyspělou demokracií. Většinových 51,5 soudí, že určitě ne, dalších 22,6 přidalo měkčí odmítnutí. Rozhodné „ano“ vyslovilo pouhých 3,6 procenta.

Účastníci průzkumu byli dotazováni i na největší klady a zápory polistopadového režimu. Mezi pozitivy zvítězila možnost svobodně rozhodovat o svém osudu s 24,5 procenty. Možnost cestování a svobodu projevu ocenilo zhruba 15 procent, následovala volnost podnikání a možnost demokraticky si volit své politické zástupce.

Žebříček negativ ovládla korupce s 19,6 procenty, s odstupem sedmi procent následovala ztráta sociálních jistot a zvýšená kriminalita. Vadila i zhoršující se politická úroveň a nízké důchody. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…