Děti, hoďte si na Zemana, vybízela slečna z neziskovky školáky. A když jeden odmítl, křičeli na něj, ať vypadne ze třídy

28.04.2016 17:56

Na internetu se objevila informace o tom, že v jedné pražské škole došlo k útokům na prezidenta Zemana. Tamní děti totiž měly házet kameny na prezidentův portrét, k čemuž je prý vedla pracovnice neziskové organizace.

Děti, hoďte si na Zemana, vybízela slečna z neziskovky školáky. A když jeden odmítl, křičeli na něj, ať vypadne ze třídy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Na facebookové stránce, která sdružuje příznivce prezidenta Miloše Zemana, se objevil příspěvek, ve kterém jedna z občanek Prahy popisuje, co se stalo ve škole jejímu dítěti.

Její syn totiž byl údajně nucen během školního oslav Dne Země, aby házel kameny na portrét prezidenta Zemana. „V jednom stanu byl vystaven portrét našeho prezidenta Miloše Zemana s tím, že děti dostaly, a to si nevymýšlím, kameny, aby si na něm mohly vybít svůj vztek,“ napsala matka chlapce.

O INCIDENTU SE PSALO JIŽ ZDE.

Když její syn odmítl, schytal to od svých spolužáků. Totéž se opakovalo druhý den, když děti, žáci páté třídy, hodnotily jako nejzajímavější část výchovné akce právě „házení na Zemana“. „Syn se našeho prezidenta zastal a stal se terčem urážek. Prezident je podle spolužáků opilec, komunista, který nás prodává Číně,“ psala matka. Vrcholem prý byla výzva, ať žák „vypadne ze třídy“. Podle matky se navíc v páté třídě základní školy s rozšířenou výukou jazyků v pražské Písnici podobné věci dějí dlouhodobě. „Už dávno mi říkal, že do nich stále hustí jen Havla. Je mi z toho úplně špatně a už chápu, kde se berou ti naši slavní sluníčkáři,“ dodává matka.

K celé situaci se již vyjádřili i škola, přítomná učitelka i nezisková organizace, jejíž pracovnice měla danou aktivitu na starost. „Maminku jsme tady měli, i paní učitelku, které se to týkalo. Bylo to nedorozumění. Učitelka s tím neměla nic společného,“ řekla ředitelka školy Blanka Chýlová.

Vyjádřil se i starosta městské části Praha 4 Jiří Koubek (TOP 09), který vyvrátil, že by celá situace probíhala tak, jak ji popsal syn rozhořčené matky.

„Žádné házení kamení se nekonalo. Jedna nezisková organizace na akci Dne Země vyslala osobu, která tam nechala děti plácat hlínu, a tuto hlínu pak žáci házeli na různé terče, aby zjistili konzistenci hlíny,“ vysvětlil.

Popsal akci Dne Země jako velmi oblíbenou mezi dětmi. O ty se mimo jiné stará vždy nezisková organizace. S neziskovou organizací ShineBean, která poskytla pro Den Země svou pracovnici, město již rozvázalo spolupráci. A lektorku, jež dětem připravila již zmiňovanou aktivitu, organizace propustila, jelikož se dopustila porušení etického kodexu.

CELÉ VYJÁDŘENÍ STAROSTY ZDE.

„Tohle jsou fámy, které jsou prostě vypuštěny asi s cílem někomu ublížit nebo někoho poškodit, nic takového,“ řekl Koubek a vysvětlil, že děti si hrály s hlínou, kterou pak mohly házet po různých terčích, a jedním takovým byla i „čmáranice z Reflexu“, která představovala prezidenta. Že děti házely na „terč“ v podobě prezidenta a že se tak stalo z iniciativy pracovnice neziskovky, jakož i to, co se dělo poté, když jeden žák házení odmítl, však nepopřel.

Dodal, že si nemyslí, že by měla celá kauza nějaké závažné důsledky, spíš to rychle vyšumí. „Víte, tedy jedna třiadvacetiletá lektorka si asi připadala hrozně vtipná, a tím bych to asi uzavřel. Ona na to doplatila, byla z práce na hodinu vyhozena.“

Celou akci organizovala nezisková společnost ShineBean. Ta se zaměřuje především na mezinárodní humanitární aktivity v Africe, školákům podle svého webu především „šíří osvětu“. „V Čechách spolupracujeme s jednotlivci i organizacemi, kterým není lhostejné dění ve světě. Věnujeme se osvětě a pomocí globálního rozvojového vzdělávání šíříme povědomí o problematice méně rozvinutých zemích mezi žáky a studenty,“ píše se na jejím webu.

Jak však starosta Prahy 4 zdůraznil, škola s neziskovou organizací okamžitě přerušila spolupráci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…