Děti na školách učí hlavně ženy. Ale zvyšuje se přece jen i počet učitelů

12.01.2014 9:11

Na prvních stupních základních škol učí jen pět procent mužů. Jejich počet se ale mírně zvýšil. Ve srovnání s rokem 2008 jich bylo o 150 více. Upozornil server Českého rozhlasu.

Děti na školách učí hlavně ženy. Ale zvyšuje se přece jen i počet učitelů
Foto: cppp.cz
Popisek: Děti, ilustrační foto.

Ve srovnání s evropskými zeměmi učí v Česku na první stupni nejvíce žen. „Podobně je na tom ještě Itálie, Litva, Maďarsko a Slovinsko. Dobře je na tom například Turecko, které má pouze 52 procent učitelek na prvním stupni,“ vysvětluje Jana Halamová z Národní agentury pro evropské vzdělávací programy.

Ve škole Brána jazyků si na učitelích na prvním stupni zakládají

Příkladem učitele s dlouholetou praxí je Radek Alferi, který učí na pražské Základní škole Brána Jazyků. „Ze začátku jsem jezdil na tábory. Když jsem začal dělat praktikanta, tak jsem postupem času zjistil, že mi to s dětmi jde. Vybral jsem si pedagogickou fakultu i z toho důvodu, abych mohl s dětmi pokračovat," vysvětluje svou volbu profese.

Alferi se prý někdy cítí v převážně ženském kolektivu zvláštně. Svou práci má ale rád. Na škole Brána jazyků s rozšířenou výukou matematiky učí ještě další čtyři učitelé.

„U nás funguje systém, že paní učitelky mají první a druhou třídu. Od třetí do páté třídy se vyučující mění a vyučují mimo jiné naši páni učitelé,“ řekl ředitel školy Petr Tlustý.

Právě kvůli tomu si někteří rodiče školu vybrali. Muž může být pro děti na prvním stupni velkým vzorem. Alferi by ale nechtěl učit v první třídě. Podle něj tam patří ženy, které často přebírají mateřskou roli.

Nový ministr Chládek by mohl pro školství získat více peněz

Nový ministr školství, kterým se má stát Marcel Chládek z ČSSD, by rád změnil financování škol. Na navýšení platů ve školství, rozšiřování školek a modernizaci pomůcek by chtěl pro příští rok tři až pět miliard korun navíc.

"U základního školství je důležitá stejná úroveň kvality a dostupnosti té kvality, nějakého standardu. U střední školy to bude naopak podpora oborů, které stát potřebuje," uvedl Chládek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…