Dětské a sociální domovy šetří, kde se dá. Na nárůst energií to však nestačí

27.08.2022 12:44

Zdražování a vysoké ceny energií zásadně dopadají na dětské domovy i na další sociální a kulturní instituce. Úspory hledají v různých oblastech, přesto v nich blížící se zima vzbuzuje velké obavy z budoucnosti. Vyjádření některých z nich přináší Seznam Zprávy.

Dětské a sociální domovy šetří, kde se dá. Na nárůst energií to však nestačí
Foto: Praha 5
Popisek: Dětský domov Charlotty Masarykové na Zbraslavi

„Snižujeme náklady například na oblečení, děláme různé burzy – pokud je oblečení ještě slušné, předáváme ho dál. I to je dnes totiž hrozně drahé,“ řekla Seznam Zprávám ředitelka Dětského domova Jílová v Brně Markéta Strážnická s tím, že neví, co ještě by mohli omezit.

„Nejvíce si připlatíme na energiích a potravinách. Musíme zajistit vše jako v rodinách. V létě jsme nebrali potraviny od našich běžných dodavatelů, ale kuchařky i vychovatelé cíleně nakupovali ve slevách,“ přiblížila. Kvůli vysokým cenám museli odložit větší jednorázové výdaje, nákup vybavení. Nedostatek financí může ohrozit i nabídku kroužků pro děti. „Lidé budou mít hluboko do kapsy. Nevíme, jak to zvládneme dál,“ dodává

  • Původní text ZDE

„Obrací se na nás mnohem víc rodin a dětských domovů s žádostmi o pomoc. Některé rodiny nám říkaly, že jim pomáhaly jiné nadace, ale nyní se to úplně zastavilo,“ uvedla předsedkyně správní rady nadačního fondu Radost dětem Kateřina Wich. Se zdražováním se potýkají i firmy, které se dříve aktivně věnovaly sponzoringu. „Nezbývají jim tak vysoké částky, které mohou darovat,“ dodala.

Průzkum Sokola ukázal, že růst cen je nyní největší starostí většiny sokolských jednot. „Odpovědělo asi 300 jednot a z naprosté většiny tvrdily, že se jim náklady zvednou o 50 procent. Byly tam i případy, kdy podle výše záloh odhadovali růst o 200 procent. A to bylo ještě před létem. Všichni si myslíme, že na podzim se situace bude ještě horšit,“ sdělila zástupkyně mluvčího Sokola Jana Horká.

Úspory řeší i kulturní instituce. Například Národní divadlo za loňský rok zaplatilo za energie přibližně 30 milionů, letos počítají s částkou o asi 50 milionů vyšší. Vedení divadla se proto snaží zavádět co nejvíce úsporných provozních opatření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…