Deváťáci se zhoršili v matematice a v češtině. Maturitu jich chce ale víc

31.01.2012 20:32

České děti nehloupnou, za posledních šest let se ale zhoršily jejich výsledky v matematice a češtině. S těmito závěry přišla firma Scio, která na 273 školách testovala jejich vědomosti v letech 2005 a 2011. Každé testování absolvovalo na 25 tisíc žáků devátých tříd.

Deváťáci se zhoršili v matematice a v češtině. Maturitu jich chce ale víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: NEPOUŽÍVAT Vysvědčení, ilustrační foto

Největší problémy měly děti s úlohami se zlomky, v angličtině se znalosti naopak zlepšily. Zhoršování znalostí českých školáků konstatovaly v minulých letech mezinárodní průzkumy. "Dovednosti žáků jsou po šesti letech významně horší, ubylo dobrých a velmi dobrých žáků, přibylo průměrných," představil výsledky z českého jazyka Bohumil Kartous ze Scia, které za úplatu připravuje také testy na střední a vysoké školy. Podíl podprůměrných žáků se dokonce zvýšil z původních 31 procent na 35 procent.

Zlepšení nastalo v angličtině

Ještě hůř pak dopadly počty, kde organizátoři nezaznamenali zlepšení ani u jedné otázky. "Z analýzy výsledků je patrné, že žákům činí potíže poměrně jednoduché numerické počítání, zlomky a kombinace jednotek a různých forem zápisu čísel," uvedl Kartous. Neznamená to prý ale, že by byly děti hloupější, jen se zhoršily znalosti v těchto předmětech. V testu obecných studijních předpokladů, tedy všeobecném rozhledu, se výsledky nezměnily.

Děti si naopak polepšily v anglickém jazyce, testy zjistily pokroky v otázkách zaměřených na konverzaci, poslech, čtení i porozumění textu. Kartous přitom upozornil, že změny ve výsledcích testů nejsou závislé na velikosti školy, na obci nebo na kraji, záleží prý hlavně na kvalitě každé jednotlivé školy. Mezi deváťáky také přibylo zájemců o gymnázia a učební obory s maturitou, snížil se zájem o střední odborné školy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…