Dezertéry střílet, přímo ze zákona. Poslanci Zelenského strany nakonec návrh stáhli

24.05.2022 21:12 | On-line

Vojenští velitelé by mohli zastřelit bez soudu vojáka za neuposlechnutí rozkazu či za dezerci. Tak zněl návrh tří poslanců ukrajinské strany Služebník lidu prezidenta Volodymyra Zelenského. Poté, co záměr vyvolal mezi ostatními poslanci i obyčejnými Ukrajinci bouři nevole, předkladatelé návrh po necelých třech týdnech stáhli. Píše to server iDNES.cz.

Dezertéry střílet, přímo ze zákona. Poslanci Zelenského strany nakonec návrh stáhli
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Mariana Bezuglová, Heorhij Mazurašu a Oleksandr Feděnko návrh předložili počátkem května. Jako poslanci Nejvyšší rady ze strany Služebník lidu navrhovali, aby byly povoleny popravy vojáků ukrajinské armády za řadu trestných činů – a to včetně dezerce a neuposlechnutí rozkazu. V současné době sice velitel jednotky v bojové situaci může násilím zadržet vojáka, který například ohrozí svého nadřízeného nebo neuspolechne rozkaz, ale zadržený nesmít být zabit. 

Parlamentní výbor, jenž se otázkou zabýval, návrh zkritizoval. Podle něj by změny mohly vést k negativním důsledkům. „Podle našeho názoru by použití zbraně mělo být vždy podmíněno určitými okolnostmi a mělo by být použito pouze v případech, kdy nelze negativním následkům zabránit jiným způsobem,“ uvedl výbor. 

Návrh se měl setkat i s velkým odporem na internetu.

 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …