Dienstbier: Paroubek nezvládl porážku a odchod

01.09.2011 12:36

Místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier mluvil v rozhovoru pro časopis Instinkt hlavně o Jiřím Paroubkovi a jeho avizovaném odchodu do ČSNS 2005. Podle něj k tomu nemá důvod, ale pokud by to udělal, měl by složit mandát.

Dienstbier: Paroubek nezvládl porážku a odchod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor za ČSSD Jiří Dienstbier

Jakákoli Paroubkova nová strana podle Dienstbiera sociální demokracii příliš neohrozí. „Nemyslím si, že tady j nějaká alternativa, kterou by mohli voličům nabídnout. Jediné, co by mohl Jiří Paroubek udělat, je uchýlit se k nacionalismu a populismu," myslí si Dienstbier. I tam už jsou ale zemanovci nebo Suverenita Jany Bobošíkové. 

SLEDUJEME téma Paroubkova nová strana 

Budeme muset vládnout s komunisty 

Vzhledem k tomu, jak ostře Paroubek vždy odsuzoval přeběhlictví a podobné praktiky, je místopředseda ČSSD přesvědčen, že Paroubek odejde ze sněmovny, pokud by skončil v ČSSD, za níž byl zvolen. Přestože má strana problém se svými předsedy, připomněl Dienstbier, že například Vladimír Špidla je jejím spokojeným členem.

„Tady jde o osobní ambice. Nezvládnutí porážky, nezvládnutí odchodu," soudí Dienstbier. Ohrazuje se také proti Paroubkově kritice současného předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky. Všichni Paroubkův styl kritizovali, proto je prý lepší být konstruktivní a věcný. Uznává také, že současná matematika rozložení politických sil ve sněmovně neumožňuje kromě velké koalice nic jiného, než vládu za podpory komunistů.

Čtěte více:
ČSSD chce zesměšnit Haška. Známe její plán
Tady bude možná Paroubkovo: 1. máje 86, Podolanka
Paroubkovo vzteklé dopoledne: Kašpare Hašku, nech si své rady
ČSSD je požadavky Paroubka znechucena. Nejedná jako člen strany

reklama

autor: joh

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …