Dienstbier překvapil: Sestavením vlády bych pověřil i komunistu

21.06.2012 12:33

Kandidát ČSSD na prezidentský úřad Jiří Dienstbier sice nevěří tomu, že by v Česku mohla nastat situace, že by volby vyhráli komunisté, ale nevyhýbal by se tomu pověřit komunistu sestavením vlády. „Pověřil bych toho, kdo by měl schopnost sestavit většinovou vládu,“ odvětil Dienstbier v rozhovoru Českého rozhlasu.

Dienstbier překvapil: Sestavením vlády bych pověřil i komunistu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor a možný kandidát na prezidenta za ČSSD Jiří Dienstbier

Sociální demokraté v minulosti chtěli uzákonit, že sestavením vlády musí prezident pověřit lídra vítězné strany ve volbách. 

„Zásadně by to měl být předseda či zástupce vítězné strany. Ale nestavěl bych to jako absolutní kritérium. Dovedu si představit, kdy je naprosto jasná jiná většina, na které se ta nejsilnější vítězná strana nepodílí. Pak asi nemá cenu za každou cenu trvat na takovémto pravidle,“ uvedl tento týden v rozhovoru pořadu Studio Česko prezidentský kandidát ČSSD Jiří Dienstbier.

„To se nestane,“ odvětil ale na dotaz, zda si myslí, že by v pozici prezidenta musel pověřovat sestavením vlády zástupce KSČM. 

Kdyby však nebylo zbytí a komunistu by musel pověřit, jak by se na to díval?  

„Pravděpodobně by prezidentovi v takové situaci nic jiného nezbylo. Přinejmenším na třetí pokus, pokud by takováto sněmovna byla ve většině, tak prezident má povinnost jmenovat toho, koho mu navrhne předseda Poslanecké sněmovny,“ konstatoval dále Dienstbier. 

Parkanové by milost neudělil

Moderátora pořadu ale zajímalo i to, zda by v případě odsouzení mohla spoléhat politička Vlasta Parkanová (TOP 09) na jeho milost prezidenta.

„Pokud by soud rozhodl, že tato zakázka nebyla v pořádku, že porušila svoje povinnosti, dokonce v rovině úmyslu poškodit český stát nebo někomu jinému pomoci, tak pak já si nemyslím, že by prezident měl v takové věci udělovat milost,“ uvedl na dotaz Dienstbier. Vysvětlil také, proč tomu tak je.  

„Pro mě je z politického hlediska podstatnější, že je celá řada zbrojních zakázek, které i za doby, kdy resort řídila Vlasta Parkanová, tak byly zpochybňovány z hlediska korektnosti. Nákup letounů CASA je jenom jednou z těchto zakázek. Pro mě je symbolické to, že Vlasta Parkanová sice tuto zakázku předložila ke schválení do vlády, ale samotnou smlouvu nepodepsala, což mně přijde trošku jako přiznání, že si uvědomovala určitou problematičnost a nechtěla, aby její jméno bylo výslovně pod takovouto smlouvou uvedeno a nechala smlouvu podepsat své náměstky, kteří kontrakt připravovali. Musela si být vědoma, že tam není vše v pořádku. Ale politická odpovědnost je v této věci zřejmá,“ dodal pro Studio Česko Dienstbier.

Policie podezřívá Vlastu Parkanovou z toho, že coby ministryně obrany neopatřila návrh na nákup letounů CASA znaleckým posudkem na cenu. Měla tak stát připravit o 658 miliónů korun.

Sněmovní mandátový a imunitní výbor o vydání Parkanové policii jednal včera a pokračovat bude i příští středu, kdy má na výbor přijít sama Parkanová. O případném jejím vydání pak definitivně rozhodne sněmovna s nevětší pravděpodobností na červencové schůzi. Mandátový a imunitní výbor dává v takových případech doporučení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…