Dienstbier prezidentem? V ČSSD se zbláznili, píše komentátor

21.02.2012 11:20

ČSSD se prý zbláznila. Je o tom přesvědčen komentátor Petr Holec, který poukazuje na to, že sociální demokraté tak dlouho prosazovali přímou volbu prezidenta, až nakonec zjistili, že neví, koho by voličům navrhli ke zvolení. Možná to bude senátor Jiří Dienstbier, kterého průzkumy dlouhodobě pasují na jednoho z nejpopulárnějších politiků. Duo Bohuslav Sobotka a Michal Hašek se tak vrací k praktikám, které do ČSSD zavedl už Jiří Paroubek. Nevíš-li si rady, zkontroluj průzkumy veřejného mínění. Komentář Petra Holce přináší server Reflex.cz.

Dienstbier prezidentem? V ČSSD se zbláznili, píše komentátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Přímá volba prezidenta je prakticky hotovou věcí, a přestože samotná volba proběhne nejdříve za rok, zdá se, že volební kampaň už odstartovala. Dává o sobě vědět expremiér Jan Fischer, do boje vytáhli Zemanovci a stranou nezůstává ani Přemysl Sobotka (ODS). Ani v ODS, ani v ČSSD však zatím nevědí, koho nakonec definitivně podpoří. Sociální demokraté váhají mezi ekonomem Janem Švejnarem a senátorem Jiřím Dienstbierem (ČSSD).

Dienstbier starší by se mračil

Je otázka, zda má Dienstbier reálné šance na zvolení. Komentátor Petr Holec vzpomíná, že v době senátorských voleb dnes populárního politika znal málokdo. V době volební kampaně na Kladně si k němu prý lidé chodili pro letáky, protože věřili, že informují o nákupních slevách.

„Možného prezidentského kandidáta jsem zažil na vlastní oči v loňských senátních volbách. Stál jsem s ním před kladenským hypermarketem, kde se lidem snažil rozdávat letáky s reklamou na sebe. Nevalný řečník s teflonovým zevnějškem nikoho nezajímal, nikdo ho neznal. Když už si někdo přišel pro leták, pak proto, že si myslel, že Dienstbier nabízí slevy v hypermarketu. Když lidé viděli, že prodává sebe, radši šli dál. Bylo mi ho upřímně líto. Politika je svinstvo, ne že ne!“ píše autor.

Komentátor následně prohlašuje, že současný senátor se nevyhýbá stykům s šéfy KSČM, což by se jistě nelíbilo jeho známějšímu otci a dlouholetému disidentovi stejného jména Jiřímu Dienstbierovi, který zemřel na počátku loňského roku.

Dienstbier mladší přitom podle Holce v politice nic valného nedokázal. Věnoval se spíše advokacii, v politice se proslavil až ve chvíli, kdy bojoval proti uzavření koalice ODS a ČSSD v Praze. Tato koalice byla stejně uzavřena, ale dosud méně známý politik pronikl do povědomí veřejnosti. Bude to však stačit na zvolení prezidentem?

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…