Dienstbier přináší návrh: Ať cizinci mají volební právo

05.06.2014 7:31

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) má plán zapojit cizince do politiky. Ti, kteří mají trvalý pobyt, by podle něj měli mít právo volit a být v tuzemských politických stranách. Lidové noviny píší, že podle ministra by to bylo vstřícné gesto, signál, že o tyto lidi máme v zemi zájem.

Dienstbier přináší návrh: Ať cizinci mají volební právo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Nyní Jiří Dienstbier prý odstartuje diskuzi mezi politiky, aby pro plán získal podporu. Všech dvě stě dvacet tisíc cizinců žijících trvale v Česku by se tak podle něj mohlo stát součástí politického života. Přeje si pro ně volební právo, a to prý nejdříve na lokální a potom i na sněmovní úrovni.

Neziskové organizace, které mají práci s cizinci ve své náplni a starají se jejich integraci, podle zjištění LN plán vítají. Opatrnější už jsou údajně politici. „Plán je takový, že začneme na regionální úrovni, tedy u voleb do obecních a krajských zastupitelstev. Cizinci by totiž měli být integrováni především v místech, kde žijí. Dokážu si časem představit i to, že by směli volit i do sněmovny,“ sdělil Dienstbier LN. Do jeho plánu patří i záměr povolit cizincům působit v tuzemských politických stranách. Nyní je k tomu nutné české občanství.

Je to pro nás dobrá zpráva

Cizinci prý návrh ministra pro lidská práva také vítají. „Je to pro nás velmi pozitivní a příjemná zpráva a rozhodně ji budeme podporovat,“ uvedl předseda Ukrajinské iniciativy v Česku Viktor Rajčinec.

Jiří Dienstbier totiž chce novým zákonem dát právo na participaci v politice i občanům států mimo Evropskou unii. Současný stav je takový, že politického boje se mohou účastnit výhradně čeští občané. Paradoxní je to podle Dienstbiera zejména u cizinců z EU. „Je zarážející, že mohou kandidovat do Evropského parlamentu, ale nesmí být členem žádné strany,“ říká ministr.

LN uvádějí, že s návrhem částečné souhlasí například Dienstbierův spolustraník a šéf ústavně právního výboru sněmovny Jeroným Tejc. Nevadí prý mu zejména možná účast na komunální politice. Nicméně prý preferuje, aby se cizinci ucházeli o české občanství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…